Hopp til hovedinnhold
Illustrasjonsfoto: Thinkstock
Illustrasjonsfoto: Thinkstock


Marerittaktige tilstander - medisinsk avdeling Ullevål

Hva om vi er dødsengler?

Epidemien er under kontroll. Gladmeldingen kom fra helseminister Bent Høie og Folkehelseinstituttets Camilla Stoltenberg under en pressekonferanse nå mandag, skriver  Cathrine Krøger Sykepleier på OUS, Ullevål, og litteraturkritiker i et innlegg Dagbladet.

Det er imponerende, og for Oslo universitetssykehus sin del har vi sluppet det kaotiske rushet den overarbeidede administrasjonen har forberedt oss på de siste ukene, med omgjøring av tjenesteplan, ombygging av avdelinger, flytting av personalet.

Det er likevel ikke en følelse av kontroll som preger arbeidsdagen på vår medisinske avdeling på Ullevål.

«En gang blir dette pensum. Å vaske fingrene er viktigere enn latin», sier den ungarske legen Ignaz Semmelweiss til en av sine studenter i Jens Bjørneboes teaterstykke fra 1968.

Det dreier seg om noe så enkelt som at Semmelweis forsøkte få sine kolleger til å innse at om de ikke vasket hendene på vei fra likdissekering til barselavdelingen – så drepte de pasientene i stedet for å lege dem.

Med det brøt de den velkjente hippokratiske legeeden som sverger til legeguden Apollon om etter beste evne å avstå fra å gjøre skade. For øvrig også et av fire yrkesetiske prinsipp i sykepleie.

Det er dette ikke-skade prinsippet vi hele tiden står i fare for å bryte. Til tross for at vi i disse corona-tider vet at håndhygiene er alfa omega kan vi likevel ikke være sikre på om vi ikke bringer med oss smitte og med det opptrer som dødsengler overfor pasientene.

Det dreier seg om usikre korona-tester, vage symptomer, eller ikke symptomer i det hele tatt. Det er allerede en het problematikk både i hjemmesykepleien og på sykehjem, der intetanende ansatte har brakt med seg smitten utenifra.

Vi er en av avdelingene på Ullevål som har covid-smitte blant de ansatte. Tross smittesporing, karantene og testing, har vi alle en uggen følelse av at også vi kan være smittet uten å vite det.

Vi har enda ikke blitt en ren avdeling for covid-pasienter, en såkalt kohort, slik planen er. Dette fordi antall smittede ikke stiger så faretruende som verstefallscenarioene. Men vi er på en avdeling som vi opplever som langt skumlere.