Hopp til hovedinnhold


Lahaugmoen kan bli det nye beredskapssenteret

Det betyr i tilfelle at Grete Faremos store plan om en ultramoderne base på Alnabru i Oslo, bokstavelig talt, kan falle i grus, melder VG.
Allerede har arealbehovet økt med 70 prosent etter at Faremo i fjor presenterte sin julegave til politiet. Da skulle Alnabru, etter planen, stå ferdig innen fem år og koste én milliard kroner.
Utsatt frist
Statsbygg har i lys av regjeringsskiftet og utvidede behov bedt om at vedståelsesfristen for Alnabru forlenges til 1. februar neste år. De ønsker å forankre Alnabru-konseptet hos den nye politiske ledelsen, samtidig som regjeringen parallelt «vurderer andre mulige alternative løsninger.»
Derfor lanseres den nedlagte militærleiren Lahaugmoen like utenfor Oslos grenser som et superaktuelt alternativ.
- Det aller viktigste argumentet for å falle ned på Laughaugmoen er tempoet. Her kan et beredskapssenter tas i bruk innen 12 til 14 måneder, sier ordfører i Skedsmo kommune, Ole Jacob Flæten.
- Det argumenteres med at Lahaugmoen ligger utenfor Oslo kommunes grenser?
- Vi vet at Statsbygg i sin tid vurderte Lahaugmoen som er godt alternativ, men at det falt ut da «bestillingen» fra departementet var at politiets beredskapssenter måtte ligge innenfor Oslos grenser. Det mener vi i Skedsmo er en rigid grense å sette. For det første grenser Lahaugmoen til Oslo. Kjøretiden til Oslo sentrum vil være fem minutter lengre og flytiden ta to minutter mer.
På plussiden trekker Flæten frem at Lahaugmoen ligger mer strategisk til i forhold til Gardermoen og at plasseringen av et beredskapssenter også må sees i sammenheng med den nye strukturen hvor det er høyaktuelt med ett stor-politi for hele Oslo- og østlandsregionen.
Politiets Fellesforbund ønsker på sin side ingen omkamp om hvor beredskapssenteret til politiet skal ligge.
Les mer om saken hos VG