Hopp til hovedinnhold


Lager rimelig ultralydutstyr som er enkelt i bruk

Norske gründere og forskere står bak en ny og enklere ultralydteknologi. Løsningen kan bety farvel til tunge og dyre ultralydmaskiner og bilder som er vanskelig å tolke, ifølge Sintef.
En ultralydprobe og en mobilapp med en anatomisk variant av svartjenesten Siri, skal gi helsepersonell et billig og enkelt ultralydverktøy. Det vil gjøre teknologien mer tilgjengelig, også i lavkostland.
Å tilby rimeligere og enklere ultralyd for et bredt spekter av helsepersonell,  er et langsiktig mål for gründerbedriften Biim Ultrasound AS i Narvik. Men aller først retter de seg mot det amerikanske helsemarkedet:
– Det er alltid viktig å sikre at det ikke skjer feil når man fører en nål eller kateter inn i menneskekroppen. Og i et helsesystem som er forsikringsbasert, er det kanskje et ekstra behov for å sikre at det ikke skjer feil eller blir infeksjoner når man setter inn kanyler i en pasient, sier Michelle Opshaug, som er markedsansvarlig i den lille Narvik-bedriften.
Kanyler fungerer som en slags port inn i pasientens blodåre, og benyttes for eksempel under kreftbehandling, eller når annen medisin må gis intravenøst.
– I dag settes disse kanylene inn av spesialtrente sykepleiere. De amerikanske forsikringsselskapene har nå drevet fram et krav om at det skal brukes ultralyd som veileder under prosedyren. Årsaken er at det minimerer feilstikk og minimerer sjansen for fordyrende komplikasjoner eller i verste fall fatale utfall.
Derfor har vi utviklet en ultralydløsning spesielt rette mot dette i første omgang, som snart skal til godkjenning hos amerikanske helsemyndigheter, sier Opshaug.

Ultralyd er kirurgenes «GPS»

Såkalte kikkhullsoperasjoner ville for eksempel vært umulige å gjennomføre uten gode ultralydbilder i sann tid.  Men nå skal altså teknologien overføres til en «billigversjon» som i første gang skal benyttes til ultralyd av blodårer, og samtidig ha et enkelt brukergrensesnitt og en innebygget «anatomisk veileder».
Les mer om saken hos Sintef