Hopp til hovedinnhold
København sett fra rådhusets klokketårn om natten. I byen er det lett tilgjengelige hjertestartere. I løpet av året vil de innføre et system med SMS livreddere. Andelen av befolkningen som utfører HLR har økt markant de siste årene. En bratt økning skjedde etter at de innførte AMK-sentraler som gir telefonveiledet HLR. Foto: Bill Ebbesen


København: Skal benytte seg av en mobil behandlingsplass i julemåneden

I løpet av de neste tre helgene skal Region Hovedstaden i Danmark sammen med Københavns Politi teste ut om behandling nær innbyggerne kan avlaste nødnummeret, ambulansene og akuttmottaket.

Innbyggerne i Region Hovedstaden ser frem til svært travle helger med juletradisjoner.

Derfor er det bestemt at en gul, mobil behandlingsvogn skal plasseres på Rådhusplassen i København i helgenes kvelds- og nattetimer, melder Region Hovedstaden på sine nettsider.

Åpningstidene vil være fredag ​​og lørdag i tidsrommet mellom kl. 22 og 05. Første åpningsdag blir fredag ​​26. november.

– Hele helsevesenet er under press, så vi skal forsøke å supplerer med en mobil akuttklinikk sentralt i København.

Formålet er både å skape trygghet blant innbyggerne i de travle helgenettene og avlaste regionens akutttjeneste.

Initiativet skal evalueres etter to til tre uker, vi vil ta stilling til om det er fornuftig å fortsette, og om det må gjøres noen justeringer i tilbudet, sier regionrådsleder Lars Gaardhøj (S), som mener det er fornuftig å nå ut til innbyggerne.

Regionens mobile behandlingssted er en gigantisk lastebil som kan fungere som avansert prehospital behandling av lettere skader.

Den vil være bemannet med helsepersonell som kan hjelpe med lettere skader og råd.

I tillegg har Natteravnene og andre frivillige vist interesse for å hjelpe innbyggerne som forventes å trenge behandling og omsorg i utelivet.

Være tilstede i nattelivet

– Den skal fungere som et slags avansert akuttmottak, der innbyggerne kan få en faglig vurdering av kvalifisert helsepersonell om de bør oppsøke legevakten, om du trenger ambulanse, eller om du kanskje bare må ta taxi hjem og sove rusen ut.

Her kan vi gi råd til innbyggerne og behandle mindre skader som for eksempel å sy mindre sår, og dermed redusere presset på våre ambulanser, sier Anders Damm-Hejmdal, som er medisinsk direktør i Region Hovedstadens Vaktsentral.

Nødetatene vil henvise innbyggerne til den mobile behandlingsstasjonen dersom de ringer nødnummeret 112 eller til 1813 (tilsvarer legevaktsentralen), og det vurderes som mindre akutt.

I tillegg vil politiet og andre kunne veilede berusede borgere eller borgere med lettere skader til en kontroll på Rådhusplassen.

Til slutt forventes det at noen innbyggere oppsøker behandlingsstedet uten først å ringe, og de er velkomne til å gjøre det.