Hopp til hovedinnhold


Kåret til årets oppfinnelse

Norskutviklede VScan kåret til beste nyvinning av Popular Science. Det gir tilgang til ultralydbilder for helt nye grupper, for eksempel kan ambulansepersonell ha klart bilder av pasienten allerede før ankomst til sykehuset.

Norskutviklede VScan kåret til beste nyvinning av Popular Science, skriver Teknisk Ukeblad.

Den håndholdte ultralydmaskinen Vscan ble i fjor kåret til Årets ingeniørbragd av Teknisk Ukeblads lesere og jury. Apparatet er utformet omtrent som en iPod, og én knapp er nok for å få opp bilder av vev og blodstrøm.

Det gir tilgang til ultralydbilder for helt nye grupper, for eksempel kan ambulansepersonell ha klart bilder av pasienten allerede før ankomst til sykehuset.

Nå er Vscan kåret til "Best of what's new" i kategorien helse av det amerikanske teknologimagasinet Popular Science. VInnere i andre kategorier er blant annet store teknologimerkevarer som Apples iPad og Porsche 918 Spyder.

Tidligere har Vscan også blitt kåret til en av årets beste oppfinnelser av Time Magazine.

– Traumeleger har et ordtak: Tid er blod. Jo raskere en lege kan identifisere en skade eller sykdom, jo bedre er pasientens sjanse til å overleve. Ultralyd kan vise leger en pasients hjerteslag eller blod som flommer gjennom en nyre, og nå legger Vscan, bare litt større enn en smarttelefon, verktøyet i hver leges labfrakk, skriver Popular Science i begrunnelsen.

– Vscan gir allerede akuttmedisinsk personell en mulighet til å vurdere interne skader på vei til sykehuset. Leger kan også ta en rask kikk på en persons hjerteflimmer i løpet av minutter, i stedet for å vente timer eller dager på en avtale med en ultralydtekniker. Vscan kan fort bli like allestedsnærværende som stetoskopet, skriver tidsskriftet.

Les mer om saken i Teknisk Ukeblad