Hopp til hovedinnhold


– Jeg skulle brukt hjelm

På vei til skolen krasjet Astrid Johansen med en bil. Det holdt på å koste henne livet. Tall fra Statens vegvesen viser at 78 prosent av ungdom ikke bruker hjelm

På vei til skolen krasjet Astrid Johansen med en bil. Det holdt på å koste henne livet. Tall fra Statens vegvesen viser at 78 prosent av ungdom ikke bruker hjelm, skriver NRK.

Jenta brukte ikke sykkelhjelm den dagen - det angrer hun bittert på i dag.

Stupte i asfalten med hodet først

– Det er flaks som gjør at jeg lever, sier hun.

Astrid, som nå er 30 år, fikk store hodeskader. Ingen trodde hun skulle overleve ulykken.

– Jeg rev med meg hele skjermen og lykta fra bilen i krasjet. Jeg bulka panser og tak, og knuste frontruta i småbiter, før jeg stupte i asfalten med hodet først.

Det ene beinet hennes ble knust i ulykken.

– Jeg har fortsatt en del arr. På sykehuset boret de i beinet mitt med titanstang og festet fem skruer.

Selv husker ikke Astrid noe fra ulykken, men moren skrev dagbok.

– Jeg er veldig glad jeg har den dagboken, for da kan jeg lese detaljert om hvordan det var, sier hun.

Astrid svevet mellom liv og død, og lå fire uker i koma. På mirakuløst vis overlevde hun, og ved hjelp av mammas dagbok kan hun fortelle sin historie.

Nå reiser hun rundt på skoler i Østfold på eget initiativ og holder foredrag om ulykken som snudde opp ned på livet hennes. Målet er å få flere barn til å bruke sykkelhjelm, selv på korte turer.

Nærmere 5000 personer blir skadet i sykkelulykker hvert år. Sjansen for alvorlige hodeskader øker betraktelig dersom man ikke bruker hjelm. Å bruke sykkelhjelm reduserer risikoen for hodeskader med hele 60 – 80 prosent.

Les mer om saken på NRK