Hopp til hovedinnhold


Devi (17) takker redningsmenn for at hun lever

Hun og familien flyttet til Alta i mars 2009. Et drøyt år seinere var hun involvert i en svært alvorlig hendelse. Sammen med to andre barn havnet hun i den iskalde og flomstore Transfarelva ved Lathari i Alta. Kun snarrådig innsats berget henne og broren Diwash fra døden, skriver Finnmark Dagblad.
Onsdag kveld var ambulansepersonell, sykepleiere, leger og brannpersonell samlet til tverrfaglig kurs i akuttmedisin i Alta. Det var personell med fra Alta, Hammerfest, Hasvik, Karasjok og Kvænangen til stede, og en av foreleserne var dem kjente anestesilegen Mads Gilbert fra Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø.
Geir Jøran Sara i ambulansetjenesten i Alta hadde tatt initiativet til kurset.
Drukning var ett av temaene, og Mads Gilbert brukte et eksempel fra Alta 16. mai i 2010 som fikk en lykkelig slutt. Tre barn, opprinnelig fra Nepal, lekte på isen i Transfarelv ved Lathari i Alta da de gikk gjennom isen. Én av dem kom seg på land, mens søsknene Diwash (12) og Devi (14) havnet i sjøen.
– Det var kaldt i vannet, og de to ble berget av legfolk som gjorde en heroisk innsats. De tok ansvar, risikerte mye selv og fikk dem på land. Det var også viktig at man varslet 113 med en gang, sa Gilbert. Som videre roste hjelpearbeidet som ble satt i gang lokalt.
– Ingen av de to barna pustet selv, men innsatsen fra ambulansemedarbeider Rune Medlie, spesialsykepleier Ulla Birgitta Lindqvist og Roger Thoresen fra brannvesenet i Alta og andre gjorde at de to overlevde, sa Gilbert som ba de frammøtte om å reise seg og gi applaus til de tre på vegne av alle som bidro. Inklusive Gilbert selv som var med på redningsaksjonen.
Ifølge Gilbert ble Devi fraktet til et sykehus i Sverige på grunn av manglende kapasitet i Tromsø. Det er også fra Sverige Devi har de første minnene etter ulykken.
– Jeg husker at jeg våknet på sykehuset i Sverige. Da visste jeg ikke hvor Sverige var. Jeg trodde det var 30 minutter med bil til Alta, sier hun og ler. Sammen med henne var faren og en onkel.
Les mer om saken hos Finnmark Dagblad