Hopp til hovedinnhold


Danske hjerteløpere gjør en forskjell

Siden Region Midtjylland for et år siden ble en del af TrygFondens Hjerteløberordning har mer enn 18.000 dansker meldt seg som hjerteløpere. Inntil nå har de blitt aktivert ved 463 hjertestans, ifølge Hølstebro Onsdag.

Hurtig hjelp er avgjørende når en person faller om med hjertestans, og den hjelpen kommer blant annet fra regionens hjerteløpere.
– Med mer enn 18.000 hjerteløpere er det nesten blitt en folkebevegelse å trå til og gi livreddende førstehjelp ved hjertestans. Jeg er imponeret over at det allerede nå er mulig å kalle ut hjerteløpere til et flertall av hjertestanstilfellene, sier regionsrådsformand i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S).

Øker sjansen for overlevelse

Siden hjerteløperordningen ble innført har de helsepersonell opplevd hjerteløpere på mer enn fire av fem av de mistenkte hjertestansene i regionen. Prehospital legefaglig direktør Per Sabro Nielsen vurderer at hjerteløperordningen sammen med den økte tilgjengeligheten av hjertestartere har styrket den samlede hjertestansinnsatsen
– Forskning omkring hjerteløpere viser blant annet at de ankommer før ambulansen fire av ti ganger. Vi vet at sjansen for å overleve stiger til opp mod 50 prosent hvis det både gis hjerte-lungeredning og støt med en hjertestarter før ambulansen ankommer. Derfor kan frivillige hjerteløpere gjøre en stor forskjell, og de er med på å øke sjansen for at personer med hjertestans overlever og får færrest mulige mén, sier han.
Når en borger ringer 1-1-2 om antatt hjertestans sendes profesjonell hjelp med ambulanser, akuttlegebiler og akutltegehelikopter. Samtidig alarmeres hjerteløpere innenfor en radius på 1,8 kilometer via appen «Trygfonden Hjerteløber».

Les mer om saken hos Hølstebro Onsdag