Hopp til hovedinnhold


Danmark gir fem ambulanser til ofrene for den syriske konflikt

Utviklingsminister Christian Friis Bach møttes i går med generalsekretæren for Syrisk Røde Halvmåne. Organisasjonen har inntrengende bedt om å få ambulanser, og utviklingsministeren benyttet derfor møtet til å donere 1,5 millioner til innkjøp av fem nye ambulanser, melder Nyheder fra Utenrigsministeriet.  
Les også: – Verre og verre for hver dag i Syria
Samtalen fant sted i kjølvannet av nettopp offentliggjorte vurderinger av enorme humanitære behov i Syria fra FN. Hele 6,8 millioner mennesker i Syria har behov for humanitær hjelp. Det samme gjelder 1,6 millioner flyktninger, som har søkt tilflukt i de svært hardt belastede nabolandene.
Med 4,6 millioner internt fordrevne er det nå nesten 5,9 millioner mennesker, som er fordrevet fra eget hjem på grunn av kamphandlinger.
Dette utgjør mer enn en fjerdedel av Syrias befolkning. Tallet forventes å stige ytterligere i månedene som kommer. FNs Flyktningehøykommissariat regner således med å måtte bistå opp mot 3,5 millioner flyktninger ved årets utgang. Det er dermed tale om en av de største humanitære kriser i FNs historie.
Syrisk Røde Halvmåne deler hver måned ut matvarepakker og andre humanitære nødvendigheter til to millioner mennesker. Organisasjonen driver også vannforsyningssystemer som leverer vann til minst ti millioner mennesker, samt sykehus og helsefasiliteter, som forsynes med medisiner og trening i pleie av krigsskadde.
Utfordringene organisasjonen står overfor i dette arbeidet understrekes på tragisk vis av at 20 frivillige fra Syrisk Røde Halvmåne er drept mens de jobbet med disse oppgavene i krisens begynnelse.

Les mer om saken hos Utenrigsministeriet