Hopp til hovedinnhold
Kongens fortjenstmedalje. Foto: Wikimedia Commons


Trondheim: Ambulansearbeider ble hedret med Kongens fortjenstmedalje

Ambulansearbeider Bjørn Inge Rytter (62) i Trondheim ble tildelt fortjenstmedaljen for jobben han begynte i som 17-åring.

– Denne medaljen gir jeg også til mine kollegaer, fordi uten dem hadde jeg aldri klart å holde ut i jobben, sier Bjørn Inge Rytter til Adressa.

Onsdag ettermiddag fikk han Kongens fortjenstmedalje, og det til stor glede.

– Jeg setter stor pris på det, og vet ikke om noen i ambulanse- og legevaktyrket som har fått denne utmerkelsen før meg, sier han.

– Imponerende at han fikk

Kongens fortjenstmedalje - her gitt til en annen person. Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons

Det var kollega David McDonagh, avdelingsoverlege på legevakten, som sammen med Leif Anders Stuevold fikk ideen om å sende inn en søknad.

– En dag vi satt og pratet fikk vi ideen om at Bjørn fortjener en utmerkelse, og vi begynte å undersøke hvordan vi kunne legge inn en søknad til Kongens fortjenstmedalje, sier McDonagh.

McDonagh og Stuevold fikk beskjed om at man må ha gjort noe spesielt, både på jobben og i frivilligheten.

– Det synes vi jo Bjørn har gjort, både med god innsats i jobben som ambulansearbeider, og i boksemiljøet og MC-miljøet, sier avdelingsoverlegen på legevakten.

Vise frem ildsjeler

Det var ordfører Rita Ottervik som delte ut medaljen onsdag kveld, og hun synes det er ekstra hyggelig å være Rytters arbeidsgiver i kveld.

– Bjørn har lagt ned en fantastisk innsats både som ambulansesjåfør i over 40 år, og har med sitt gode hjertet, både i jobb og i frivillighet, utmerket seg spesielt, sier Ottervik. Hun legger til at det betyr mye at en som jobber i direkte tjenesteyting får en slik utmerkelse.

- Det er flott å få vise frem ildsjeler som Bjørn, sier hun.

Slutte med æren i behold

Rytter har planer om å fortsette i yrket frem til januar 2022, men han legger ikke skjul på at han kanskje gir seg før.

– Etter så mange år kan jeg slutte med æren i behold når som helst.

Ambulansearbeideren begynte allerede som 17-åring i yrket, og har siden den gang alltid gledet seg til å gå på jobb.

– Jeg hadde et unikt apparat rundt meg da jeg begynte, og 70-, 80- og 90-tallet var helt spesielle. Det gjorde at jeg ville fortsette i yrket.

Det har skjedd mye siden Rytters karrierestart for over 40 år siden.

– Før var det load and go, få pasienten så fort som mulig til sykehuset. I dag er det mer fokus på behandling av pasienten i ambulansen, sier Rytter.