Hopp til hovedinnhold


Berger liv med surfing

Det er internasjonal interesse for det nye verktøyet for redningsdykkere, som firmaet Subwing fra Kristiansand har utviklet i samarbeid med brannvesenet lokalt. Brettet gjør det lettere å finne folk som drukner, ifølge NRK Sørlandet.
Undervannssøk er krevende for redningsdykkere. De bruker mye krefter og luft, og ikke minst tar det mye tid. Kristiansand brann og redning (KBR) har de siste 15 årene brukt et hjemmesnekret brett, som dykkerne henger på mens de blir slept etter en båt.
– Subwingen kan manøvreres. Det kunne vi ikke med planken vår, som er laget av kryssfiner og en gardinstang, men den har fungert godt for oss. Subwingen vi bruker nå har vært en lang prosess, sier leder for redningsdykkerne i Kristiansand, Sigbjørn Justnæs.
Den nye Subwingen Search and Recover (SAR) letter arbeidet betraktelig. Dykkerne sitter på en Subwing montert på et stativ, mens de blir dratt etter en båt. Hvis det er klart i vannet, kan de se et område på fem meter til hver side, mens de med den gamle planken stort sett kunne se rett frem.
– Subwingen har veldig mye bedre styreegenskaper enn den gamle. Vi kan holde på lenger, for vi bruker lite energi og lite luft når vi blir slept på denne måten, forklarer redningsdykker ved KBR Glenn Sanden.
Justnæs presiserer at dette er ikke et verktøy for en hvilken som helst dykker.
– Du skal vite hva du gjør. Det er lett å komme for fort opp, og da blåser du lungene, forklarer Sigbjørn Justnæs.
– Vi har hatt småmøter i løpet av vinteren, hvor KBR har fortalt om sine for sittestilling og sikkerhetsløsninger, og så har vi prøvd å løse dem. Det er veldig gøy at vi dekker et hull i markedet der, og at vi har laget noe de trenger, sier den unge gründeren Simon Sivertsen som står bak prototypen.
For et år siden fikk Sivertsen Merket for god design i klassen industridesign fra Norsk Designråd, som den yngste noensinne.
Les mer om saken hos NRK