Hopp til hovedinnhold


«Barnet lå alene på benken mens legen bare var opptatt i telefonen»

Da ambulansepersonellet kom til legekontoret, fant de barnet alene på en undersøkelsesbenk – uten tilsyn av lege. Ambulansepersonellet visste ikke at gutten var omskåret, det oppdaget de først da barnet ble undersøkt, skriver Aftenposten.
Bakgrunn: Leger kan miste autorisasjonen etter babydødsfall
Ambulansepersonellet som ankom legekontoret, skrev i etterkant en bekymringsmelding.
I skrivet fra Helsetilsynet går det frem at ambulansepersonellet opplevde synet som møtte dem på legekontoret, som skremmende.
"Barnet hadde store pusteproblemer og fikk hjertestans kort tid etter ambulansepersonellets ankomst. Barnet ble så kjørt til akuttmottaket ved Ullevål sykehus der det senere ble erklært dødt," skriver Helsetilsynet i brevet til legene.
Aftenposten har møtt foreldrene, som forteller om hva som skjedde i timene før gutten døde i april i fjor. Aftenposten har også fått tilgang til Helsetilsynets varselbrev til legene. Hendelsesforløpet som beskrives der, bekrefter foreldrenes fremstilling av hva som skjedde da barnet deres døde.
Abdul Rahman Ibrahim Kafi var 13 dager gammel da moren Daiva Gedvygaite tok ham med til legen i Oslo sentrum for å få ham omskåret. Dagen etter omskjæringen var babyen svært blek. Da moren tok kontakt med legen, skal han ha bedt henne vente og gi gutten mat og litt smertestillende.
Gutten blødde en del da de kom hjem, men de antok det var vanlig. Begge foreldrene syntes han gråt fryktelig av smerte hver gang moren skiftet bleie. Det kom mindre og mindre blod for hver gang hun skiftet på ham, og da gikk de ut fra at alt gikk den riktige veien. På natten virket det som om gutten var utslitt. Han sov mye og klarte ikke å spise.

«Ring etter ambulanse!»

Om morgenen syntes moren han virket veldig blek.
– Jeg ble redd. Dessuten begynte han å puste rart, forteller hun.
Daiva Gedvygaite ringte legen.
– Han sa det var normalt, at jeg skulle vente litt. Jeg la på – men var sjokkert, forteller hun.
Hun skrev SMS til ham: "Kan barnet mitt dø?" Da ba han henne ta med barnet til legekontoret.
Mor og baby ble kjørt av svigerfaren fra Bjørnholt til Oslo sentrum – en biltur på 20 minutter. Faren Khalid Moradi var hjemme for å passe de to eldste barna på tre og fire år. Den kvinnelige legen hun møtte på legekontoret, ville vente på en annen lege og ba henne om å roe seg ned:
- Jeg ropte: "Ring etter ambulanse!" Gutten klarte ikke å svelge og var enda mer blå. Men hun ville ringe legen først for å rådføre seg om hva hun skulle gjøre. Hvert minutt var som en time, forteller moren.
– Det var et mareritt. Jeg skjønte at han hadde mistet for mye blod, at det kanskje var for sent.
Professor og barnelege Trond Markestad forteller at et barn på 3,5 kilo risikerer å miste livet etter et blodtap på ca. 1,5 desiliter. Han presiserer at det kan være vanskelig for foreldre å oppdage at barnet mister så mye blod.
- Det skumle er at det siver ut blod over tid, og det behøver ikke å se så mye ut når det trekker inn i de moderne bleiene, sier Markestad, som understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.
Les mer om saken hos Aftenposten