Hopp til hovedinnhold
Kapillært hjerneslag. Foto: Thinkstock


Alternative hjerneslagsymptomer: Hege mistet synet på jobb

«Jeg vet du er der, jeg hører deg snakke, men jeg kan ikke se deg».

Det sa jeg til en kollega dagen før Norge stengte ned i mars. Heldigvis forsto han og en annen kollega raskt at noe var alvorlig galt, forteller Hege Nilsen Alquist til TV 2.

Midt i en samtale på jobb fikk jeg kraftig hodepine og verden ble smalere som den gjør når du er i ferd med å besvime.

Da jeg snudde meg, gikk jeg rett på en kollega jeg ikke så. Allerede da burde jeg ha forstått at jeg skulle bli stående. Og si høyt at jeg var blitt dårlig.

Jeg trodde jeg fikk et migreneanfall, selv om jeg aldri har hatt migrene før. Og jeg gjorde akkurat som en katt. Gikk vekk fra de jeg var sammen med, fant en bortgjemt sofa og la meg til å sove.

Jeg gikk vekk fra de som kunne hjelpe meg.

Når symptomene ikke er de riktige

Jeg la meg på en sofa på kontoret ved siden av mitt. Der kunne jeg fort ha blitt liggende, hvis ikke to kollegaer hadde avtalt et møte nettopp der.

Jeg sa jeg hadde vondt i hodet og at jeg bare skulle hvile øynene litt. Det var først da jeg sa at jeg ikke så kollegaen min som satt på min venstre side, at de stoppet opp.

De skjønte heldigvis alvoret raskt.

Alle tre kunne sjekklista «prate, smile, løfte». Jeg hadde til og med brukt denne regla på ei dame som besvimte under en konsert på Øyafestivalen for noen år tilbake. Problemet var at jeg kunne utmerket godt både smile, prate og løfte armene. Jeg kunne ikke se noe til venstre, men vi var usikre på om dette var et tegn på noe så alvorlig som hjerneslag.

Heldigvis igjen, de to hørte ikke på meg da jeg insisterte på søvn framfor ambulanse.

Hvert minutt teller, for at behandling skal kunne bli gitt innenfor et ganske smalt tidsvindu. Men for å forstå alvoret, må spekteret av symptomer bli bedre kjent.

I tillegg til lammelser i den ene siden av ansiktet, lammelser i den ene siden av kroppen og/eller problemer med å snakke eller å gjøre seg forstått, kan synet rammes.

Det var det som skjedde meg. Andre symptomer kan være lett svekkelse i en hånd eller arm, kraftig hodepine eller svimmelhet (kilde: helsenorge.no).

Kommer du opp i en situasjon der en person opplever bortfall av funksjon, skal du ringe 113. Er du i tvil, skal du ringe 113. Uansett om den som er syk, har et intenst ønske om å få ligge på en sofa og sove seg frisk.