Hopp til hovedinnhold


Alkohol gir mer hjerneskade ved ryggmarglesjoner

Alkohol firedobler risikoen for hjerneskade ved ryggmargskade. Når det ikke utføres promillekontroll på hendelsesstedet kan det føre til at hjerneskade ikke oppdages.

Alkohol firedobler risikoen for hjerneskade ved ryggmargskade, skriver Dagens Medisin.

I løpet av de siste 50 årene er registrerte tilfeller av alvorlig ryggmargskade tredoblet. Skadene kan føre til fullstendig lammelse nedenfor skadestedet, men det er også mulig å ha skader i ryggmargen som ikke synes for andre.

Mest skade hos unge berusede menn
– I dag er det berusede menn under 30 som topper statistikken over hjerneskade i forbindelse med ryggmargskade, sier forsker Ellen Merete Hagen ved Institutt for klinisk medisin.

Når det gjelder menn under 30 handler det i stor grad om fyll i forbindelse med trafikkulykker. Enten kjører man selv i beruset tilstand, eller så blir man påkjørt.

GCS tar ikke høyde for promille
I dag brukes den såkalte Glasgow Coma Scale på åstedet for å sjekke om pasienter med mistanke om ryggmargskader har hjerneskader i tillegg. Glasgow Coma Scale er et skåringssystem der bevissthetsnivået til en pasient vurderes ved hjelp av øyeåpning, språkevne og motorisk respons. En ryggmargsskade med lammelser vil påvirke resultatet.

Problemet med Glasgow-skalaen er at den ikke tar høyde for alkohol, som jo er den høyeste risikofaktoren for hjerneskader.  Legene utfører heller ikke promillekontroll på stedet. Dette kan gjøre det vanskelig å kartlegge hjerneskader eller føre til at de ikke oppdages.

– Vi bør ta promilletest av alle som kommer inn med ryggmargsskade ved mistanke. Det kan ta flere timer før legen har kommet til åstedet og alkohollukten har dermed forsvunnet, sier Hagen som er førsteforfatter av studien, som er publisert i tidsskriftet Acta Neurologica Scandinavica.

Rundt 50 prosent av de som har ryggmargskade har akutt hjerneskade i tillegg. Hodeskadene kan føre til tidligere død og enda lavere livskvalitet for pasientene.

Alkohol skader hjernen mest
Den største risikofaktoren for hjerneskade er alkohol. Har man drukket firedobles risikoen. Det melder På Høyden, nettavisen for Universitetet i Bergen (UiB), med utgangspunkt i resultater fra et forskningsprosjekt ved UiB.

Les mer om saken i Dagens Medisin