Hopp til hovedinnhold


Drosjeeier slo alarm om kvinne som satt ute i vinternatta: – Vi ble ikke hørt

– Det er forferdelig at jeg som varsler en bekymringsmelding ender opp med å plukke opp en person fra bakken. Hadde jeg ikke reist dit, hadde hun sikkert sittet der ennå, mest sannsynlig død, sier drosjeeier Marthe Skjæret Nilsen opprørt til Hamar Arbeiderblad. Hun oppgir å ha hatt løpende kontakt med både legevakt, hjemmesykepleien i Stange kommune, politiet og AMK, etter å ha fått en dårlig følelse.

Nilsen tror kunden hennes hadde frosset i hjel dersom hun selv ikke hadde reist til adressen der kunden ble sluppet av 15 timer tidligere.

Hun og drosjesjåfør Holger Lishagen fikk en dårlig følelse etter å ha kjørt hjem en kunde, en pleietrengende stangekvinne i 50-årene som de kjenner godt, mandag ettermiddag.

Mistanken om at hun ikke hadde klart å komme seg inn i huset ble bekreftet da Lishagen og Nilsen returnerte til adressen dagen etter.

Løpende kontakt

I mellomtiden hadde Nilsen hatt løpende kontakt med både legevakt, hjemmesykepleien i Stange kommune, politiet og AMK.

Slik beskriver Nilsen, med bevis fra telefonens anropslogg, hendelsesforløpet fra mandag kveld til tirsdag morgen da kvinnen ble hentet av ambulanse:

  • Klokken 18.40 : Drosjesjåfør Holger Lishagen slipper av stangekvinnen utenfor hennes hjem.
  • 19.10: Lishagen frykter han har forlatt henne ved et låst hus, og kontakter sin arbeidsgiver Marthe Skjæret Nilsen etter gjentatte forsøk på å komme i kontakt med kvinnens samboer.
  • 19.30: Også Nilsen forsøker å ringe kvinnens samboer, men får ikke kontakt.
  • 19.45: Nilsen ringer Innlandet politidistrikt, som ifølge henne gir signaler om at samboeren, som har nøklene, trolig ikke vil returnere til hjemmeadressen i løpet av kvelden. Nilsen uttrykker bekymring for helsetilstanden til stangekvinnen, og blir bedt om å ringe legevakten.
  • 20.00 – 22.45: Nilsen er i kontakt med akuttmedisinskkommunikasjonssentral (AMK), legevakten, politi og hjemmesykepleien gjentatte ganger. Ifølge drosjeeieren opplyser både politiet, AMK og legevakten i løpet av denne perioden at hjemmesykepleien har vært på adressen, men ikke funnet kvinnen. Hjemmesykepleien sier imidlertid at de ikke har vært der fordi kvinnen ikke ble funnet i deres lister.
  • 22.50: Nilsen opplyser politiet om at ingen har vært på adressen og hevder hun får bekreftet at det skal sendes en patrulje til stedet. Hun går deretter og legger seg.
  • 09.00, tirsdag: Lishagen ringer Nilsen og spør hvordan det gikk. Sistnevnte ringer politiet. Hun får beskjed om at ingen patrulje ble sendt, men at hjemmesykepleien har vært på adressen i løpet av natten, uten at de så kvinnen.
  • 09.30: Nilsen og Lishagen reiser til adressen, og finner stangekvinnen sittende utenfor det fortsatt låste huset, 15 timer etter at hun ble kjørt hjem. Nilsen ringer AMK-sentralen, som ifølge henne foreslår at Nilsen selv kjører kvinnen til legevakten. Det ender med at en ambulanse henter den nedkjølte personen.

– Hun satt der hele natten

Drosjeeier Nilsen sier hun ikke tror på historien om at hjemmesykepleien ikke fant stangekvinnen som tirsdag umiddelbart ble innlagt på sykehus.

– Da har de knapt kjørt til porten. Da vi kom dit, så vi henne med en gang, sier Nilsen.

HA fikk i helgen kontakt med kvinnens samboer. Han bekrefter at hun ikke kom seg noe sted og at hun satt på trappa og ventet på hjelp gjennom natten.

Naboer HA har snakket med, sier heller ikke de har sett kvinnen, som er svært dårlig til beins, i denne perioden.

Fryktet det verste

Selv fryktet Nilsen det verste tirsdag morgen, da hun dro til adressen for å sjekke om den pleietrengende personen hadde fått hjelp.

– Jeg tenkte at hun i verste fall var død, om hun ikke hadde blitt hentet av noen. Jeg drar ut dit halv ti, og ser henne sitte der. Det begynte å snø klokken fem den morgenen, og jeg ser ingen fotspor i snøen. Det har snødd rundt beina hennes. Hun har ikke rørt beina engang etter det begynte å snø, sier Nilsen.

Nilsen forteller at hun og kollegaen tok med kvinnen inn i bilen deres, for å varme henne, mens de ventet på ambulansen. Hun var da ikke i stand til å gjøre rede for seg. Heller ikke overfor ambulansen var i stand til å fortelle hva hun heter eller når hun er født, ifølge Nilsen.

– Hun var sterkt nedkjølt og medtatt, sier drosjeeieren.

Stange kommune: – Var på stedet

– Prinsipielt svarer vi at vi ikke kommenterer enkeltsaker, sier kommunalsjef for helse og omsorg i Stange kommune Tove Nordli Selnes når HA ringer.

På spørsmål om hjemmesykepleien faktisk var på stedet i løpet 15-timersperioden og så etter kvinnen, svarer kommunalsjefen imidlertid:

– Det medfører riktighet. I henhold til vår dokumentasjon var vi der én gang.

Kommunalsjefen vil ikke svare på flere spørsmål i forbindelse med saken.

– Vi i taxibransjen snakker med folk rundt om hver eneste dag og sitter på en enorm kompetanse. Og selv om jeg ringer og ringer til ambulanse, politi, legevakt og hjemmesykepleien, er det ingen som sjekker ut dette skikkelig. Vi ble ikke hørt.

Nilsen sier de vurderte, både hun selv og kollega Lishagen, å reise til adressen mandag kveld, men at de stolte på at helsevesen eller politiet skulle håndtere saken etter de mange henvendelsene.