Hopp til hovedinnhold
Svensk ambulanse fra Vestre Gøtaland. Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons
Svensk ambulanse fra Vestre Gøtaland. Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons


Mye å gjøre for Sveriges psykiatriambulanser

Psykiatriambulanser rykker ut til personer med akutt psykisk sykdom, ofte med risiko for selvmord.

De senere årene har flere regioner i landet innført denne typen akuttenhet, mens andre funderer på å innføre det, skriver svenske Dagens Medicin.

– Det finnes et kjempestort behov, sier psykiatrisykepleier Mattias Gustafsson Karlsson.

Hver dag mellom klokka 14 og 02 er region Stockholms psykiatriambulanse i drift — totalt har den cirka 200 oppdrag hver måned. En av dem som bemanner psykiatriambulansen, eller Pam som den kallas i regionen, er Mattias Gustafsson Karlsson, spesialsykepleier i psykiatri.

– Vi har vakter der vi ikke har et minutt mellom oppkallene. Og så finnes det selvfølgelig roligere dager også, men i snitt har vi cirka sju oppdrag per vakt. Vi bruker også god tid på disse oppdragene, man skal ikke stresse når man gjør psykiatrivurderinger, sier han.

Psykiatriambulansen i Stockholms län bemannes med to spesialsykepleiere i psykiatri og en ambulansarbeider. På utsiden ser den ut som en hvilken som helst ambulanse, men inni er det ikke båre, bare vanlige stoler der personellet kan sitte og snakke med pasienten.

Oppdraget er å gjøre en psykiatrisk vurdering på stedet og finne en passende løsning for personen - en del trenger akuttinnleggelse på grunn av selvmordsfare, mens andre kan hjelpes ved å ta kontakt med psykiatrisk poliklinikk.

– Vi kjører ikke så mange til sykehus som andre prehospitale enheter eller politiet gjør, vi lar mange være hjemme og skaper individuelt tilpassede løsninger for dem. Det er ikke alltid at sykehus er den beste løsningen, sier Gustafsson Karlsson.

Psykiatriambulanser er en relativt nyinnført i Sverige. I 2015 rullet de første enhetene ut i Stockholm og Gøteborg. Nå finnes de også i Falkøping og i Malmø, der et treårig psykiatriambulans-prosjekt ble innledet så sent som for noen uker siden.

Mange mener at psykiatriambulanser nok passer best i storbyregioner, fordi pasientgrunnlaget ofte er for lite andre steder.

– Om man bare ser til dødsårsaker, så er selvmord en av de vanlige årsakene. Det er klart at det trengs profesjonell hjelp til de som har psykiske sykdommer, de fortjener å få et like bra helsetilbud som alle andre: Akkurat som den som er rammet av hjerteinfarkt får behandling i akuttkjeden, så skal man få like bra hjelp om man er psykisk syk, avslutter Mattias Gustafsson Karlsson.

Les mer om saken hos Dagens Medicin