Hopp til hovedinnhold
Tønsberg: To ambulanser under utrykning krasjet i Tønsberg sentrum onsdag formiddag. Ingen ble skadet i uhellet. Foto: Per Annar Holm / NTB Scanpix
Tønsberg: To ambulanser under utrykning krasjet i Tønsberg sentrum onsdag formiddag. Ingen ble skadet i uhellet. Foto: Per Annar Holm / NTB Scanpix


To splitter nye ambulanser krasjet med hverandre i Tønsberg – den ene gikk rundt

– Hell i uhell at ambulansene var helt nye og med optimale sikkerhetsforhold, sier Torbjørn Lia, ambulansesjef ved Sykehuset i Vestfold.

Han bekrefter at den ene ambulansen fikk seg et rundkast.

Les også: To ambulanser kolliderte med hverandre

Det var tirsdag morgen i 08-tiden at to ambulanser var ute i Tønsberg sentrum. Først var de dirigert av AMK til to ulike oppdrag, deretter ble de rekvirert til samme oppdrag.

– Ambulansene hadde stor fart da de møttes. Her har det nok vært høy energi, trolig over 10G, sier Lia.

Ifølge Lia kjørte ambulansene først to parallellveier. Det var i et kryss, hvor trafikklysene for tiden er ute av funksjon, og hvor de skulle i samme retning  - at det gikk galt.

Rundtur

Den første ambulansen traff i område ved bakhjulene på siden på ambulansen som kom fra siden. Det medførte at denne endte med å ta (minst) en rundtur. Til slutt endte den opp på hjulene igjen.

Øyenvitner på stedet så hendelsen, og taket på ambulansen viser tydelige spor.

– Først av alt så er det gledelig å meddele at det har gått bra med alle de involverte. Til sammen fire ambulansepersonell satt i hver sin førerkupe.

Personellet ble fremstilt for legevakt, og dimittert etter undersøkelse.

Det er ikke tatt beslag i noen førerkort. Politiet vil granske hendelsesforløpet. Hendelsen er, ifølge Lia, klassifisert som et «mindre trafikkuhell» av politiet.

– Nå får vi se nærmere på hendelsesforløpet og hvordan dette skjedde.

Glad for ekstra sikkerhetsutstyr

Begge bilene var 2019 modeller 419 CDI Sprintere levert av Emergency Norway, og godkjent av Statens vegvesen i sommer.

Lia er nå glad for at de hadde bestilt ekstra sikkerhetsutstyr på begge ambulanser. Blant annet sideairbager.

– Ser vi på skademekanismen var det avgjørende for sidemannen at vi hadde airbager på siden. Alt av siderullegardiner datt ned og airbagen er utløst.

Lia karakteriserer uhellet som et «betydelig hendelsespotensial», derfor har de også varslet Arbeidstilsynet, selv om de ikke hadde noen personskader. Det gikk også tilsynelatende bra med interiøret.

– Ved første øyekast virker det som det fastmonterte utstyret fremdeles er fastmontert etter ulykken, sier Lia.

Befaring fredag

Han har gjort en avtale med to av Statens Vegvesens representanter som godkjenner ambulanser om å gjøre en befaring førstkommende fredag for å se hvordan skroget og interiøret har klart seg.

– Trafikkstasjonen ligger en kilometer unna, så de var enige i at det både var enkelt og lurt å ta en befaring.

Ulykkesanalysegruppa for ambulanser er ikke operativ for tiden, så det vil ikke bli laget en rapport, men funnene vil bli delt som tidligere.

– Det ble en annerledes dag på jobb, avslutter Lia.