La fram nye tall for hjertestans i Danmark og Sverige på konferanse

Under Genopplivningskonferencen i Danmark fortalte Andreas Claesson om droner med hjertestarter, skriver hlr.nu  Det ble også lagt fram nye tall for hjertestans i Danmark og Sverige.

Hjerte-lungeredning og påkoblet hjertestarter. Illustrasjonsfoto: Thinkstock

4. desember hadde det danske HLR-rådet (Dansk råd for gjenopplivning) sin årlige konferanse på Rigshospitalet i København.

Cirka 270 deltagere fikk vite mer om «Gjenopplivning og hjertestartere, før, nå og i fremtiden», og HLR-rådet var representert av blant annet Andreas Claesson som foreleste om leveranse av en drone med hjertestarter.

– Vi står overfor en meget spennende utvikling, og om alt går som det skal og gjennomførbarhet testes i Vestre Gøtalands-region med start i mai 2020. Da skal droner sendes til virkelige hjertestans innenfor et avgrenset forsøksområde.

Siste: Droner med hjertestarter skal redde liv. 

Les også: Helse nord vil bruke droner til livredning og søk

Mer: Røde kors har allerede to droner

93 hjertestans per 100.000

Danmark har et Hjerte- lungeredningsregister for hjertestans på og utenfor sykehus, og Kristian Ringgren presenterte nye data.

I 2018 ble det registrert 5379 hjertestans utenfor sykehus, det innebærer 93 tilfeller per 100.000 innbyggere.

Ca 9,3% av hjertestarterne brukes før ambulansens ankomst. I Sverige er tilsvarende tall 26.6%, men da er defibrillering av redningstjeneste og politi medregnet.

Les tall fra det norske hjertestansregisteret her. 

Dette er det norske hjertestansregisteret. 

Høyere overlevelse i Danmark

Overlevelsen etter 30 dager er 16 prosent i Danmark sammenlignet med 10,3 prosent i Sverige, så der har Sverige mye å lære, skriver hlr.nu.

I hjertestartregisteret i Danmark finnes det 20.400 registrerte hjertestartere, mot ca 20.000 i Sverige.

Det ble også presentert en studie fra Bornholm av Sofie Jespersen. Øya hadde ved studiens begynnelse 219 registrerte hjertestartere.

Ved undersøkelse av samtlige hjertestartere var 145 (66%) tilgjengelige døgnet rundt, 71 hadde begrensede åpningstider og tre var helt innlåste.

Les hele artikkelen på hlr.nu. 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.