Hopp til hovedinnhold


Fartøysjef fikk førerkortet beslaglagt etter ulykke med alvorlig syk pasient i ambulansen

Ambulansen hadde en alvorlig syk pasient i bilen da den kjørte av vegen på fylkesveg 34. Pasienten døde etter å ha kommet til sykehus, men det undersøkes om ulykken kan ha vært medvirkende til at pasienten døde, skriver Østlendingen (krever innlogging).
Bakgrunn: To ambulanser under utrykning i ulykke
Les også: På vei for å strø - ble sittende fast i kø

Ulykken skjedde søndag 10. november om lag en kilometer sør for fergeleiet Horn på fylkesveg 34 i nord i Gran kommune. To ambulanser var på veg fra Nordre Land med en alvorlig syk pasient. Luftambulanse var rekvirert, men på grunn av dårlig flyvær, måtte ambulansene kjøre luftambulansen i møte.

Det skal ha vært glatt vegbane og like etter klokka 20.00 kjørte den første ambulansen i grøfta og kolliderte med en stolpe. En personbil som kjørte nordover svingte over i motsatt kjørebane for å unngå å kollidere med denne ambulansen, men bak kom det en til. Personbilen kolliderte dermed med ambulanse nummer to.

Politioverbetjent Heidi Staxrud ved Gran lensmannskontor opplyser til Oppland Arbeiderblad at ulykken fortsatt er under etterforskning.

Venter på obduksjonsrapport

Hun opplyser at pasienten som døde var fra Nordre Land.

– Det er foretatt obduksjon. Vi venter på rapporten, sier Staxrud.

Politiet har foretatt beslag av førerkortet til den ene ambulanseføreren. Vedkommende er dermed automatisk siktet etter vegtrafikklovenes paragraf 3.

– Den går ut på at du må kjøre etter forholdene, sier Staxrud.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Line Fuglehaug i Sykehuset Innlandet samtykket ikke føreren i beslaget, og det avventes svar fra politiet iløpet av få dager om fartøysjefen får førerkortet tilbake.

Divisjonsdirektør Geir Kristoffersen i prehospitale tjenester i Sykehuset Innlandet opplyser at de ser alvorlig på hendelsen, og at Statens helsetilsyn og Arbeidstilsynet er varslet.

– Alt er rutinemessig meldt slik det skal ved alvorlige hendelser. Saken følges opp, sier han.

Ambulansepersonalet ble ikke skadet i ulykken, men var til legesjekk og får tett oppfølging

Ingen ansatte er suspendert.

På grunn av oppdragets karakter var det behov for to ansatte bak i ambulansen sammen med pasienten. Det er årsaken til at de to ambulansene kjørte i følge.

– Var både pasient og ansatte fastspent bak i bilen?

– Ja, det er påbudt. Vi kjører ikke uten at de er fastspent, sier Kristoffersen.

Av personer som kom til ambulansene kort tid etter ulykken har OA fått høre at mye så knust ut inni ambulansen. Kristoffersen sier det er strenge regler til hvordan utstyr festes, og at han ikke har opplysninger om at noe skal ha løsnet.

Les mer om saken hos Østlendingen (krever innlogging)