Hopp til hovedinnhold


Transporttid til sykehus koster ikke liv, ifølge dansk undersøkelse

Det har ingen betydning for overlevelsessjansen om ambulanseturen tar opp mot en time, skriver danske TV2.

Undersøkelsen er offentliggjort i det anerkjente tidsskriftet British Medical Journal Open.
Les hele her: Prehospital time and mortality in patients requiring a highest priority emergency medical response: a Danish registry-based cohort study
Hvis man blir rammet av akutt sykdom, er en lengre tur med ambulanse ikke nødvendigvis avgjørende for om man overlever.
Det er konklusjonen i en stor undersøkelse laget av danske forskere på bakgrunn av data fra Region Nordjylland.
Forskere har undersøkt nesten 20.000 ambulanseoppdrag hvor det er kjørt med utrykning til pasienten og videre til sykehuset. Der er altså tale om ulykker, trafikkuhell og hjertepasienter.
Professor og overlege Christian Torp-Pedersen, som er en av forskerne bak undersøkelsen, mener at det særlig er to grunner til at transporttiden ikke er avgjørende for om akutte pasienter overlever.
– Den umiddelbare behandlingen blir allerede iverksatt i ambulansen. Samtidig holder ambulansene ikke til på sykehusene, de er spredt rundt i landet, forteller Christian Torp-Pedersen.

Formann mangler svar

Steffen Damsgaard, som er formann for Landdistrikternes Fællesråd, anerkjenner undersøkelsen, men mener likevel at den mangler svar på noen viktige spørsmål.
– Vi mangler fremdeles å vite hvordan det er med komplikasjoner etter uhell, trafikkuhell og arbeidsulykker, som man ikke nødvendigvis dør av, sier Steffen Damsgaard.
Forskerne bak undersøkelsen har både analysert dødeligheden etter én dag og etter 30 dager for å bli klokere på om lang transporttid kan være skyld i at pasienter dør på et senere tidspunkt. Resultatene viser også her at lengre ambulansetransport ikke gjør noen forskjell.
– Det danner seg et meget klart bilde av at man overhodet ikke kan se at en forsinkelse på opp mot en time har noen betydning for om pasientene dør. Enten med det samme eller i løpet av de første 30 dagene, forklarer Christian Torp-Pedersen.
Undersøkelsen tar ikke høyde for pasientenes skader, men kun dødeligheden. Overlegen sier dog at hvis den forlengede transporttid skadet flere pasienter, ville det også kunne måles i dødeligheten.

Fortsatt problemer med hjertestans

Undersøkelsen ble satt i gang etter en utbredt bekymring blandt befolkningen i ytterområderne etter en sentralisering av helsevesenet og oppførselen til flere supersykehus.
Les mer om saken hos danske TV2