Hopp til hovedinnhold


Krever at de som jobber i ambulanse rustes for å møte vold og trusler

Kapringen av en ambulanse forrige uke føyer seg inn i en stadig farligere arbeidshverdag for de ansatte, mener tillitsvalgt i Fagforbundet. En fersk undersøkelse viser at i Oslo sentrum blir 8 av 10 ambulansearbeidere utsatt for vold eller trusler årlig, skriver Fagbladet.

Siste: Samarbeidstrening var avgjørende for å stoppe ambulansekapreren
Tidligere: Bjørn og Pål gjorde alt for å stoppe 32-åringen som kapret ambulansen
Bakgrunn: Væpnet mann kapret ambulanse – flere påkjørt
Les også: Tillitsvalgt om ambulansekapringen – veldig traumatisk
– Jeg er dessverre ikke forundret over at ambulansekapringen kan skje, fordi vi stadig oftere blir utfordret ute på oppdrag, sier hovedtillitsvalgt Thomas Renngård ved Prehospital klinikk ved Oslo universitetssykehus.

Møter mye rus og psykiatri

Han mener hendelsen forrige uke, hvor en ambulanse blir kapret av en bevæpnet mann på Rosenhoff i Oslo, viser at arbeidshverdagen for ambulansepersonell blir stadig farligere.

– I dette tilfellet rykker de ut til et trafikkuhell. Det er et tilsynelatende vanlig oppdrag, men så utvikler det seg til å bli noe helt annet, sier han.

Det var tre ambulansearbeidere som forrige tirsdag opplevde at en bevæpnet mann tok kontroll over ambulansen de ankom ulykkesstedet med. Gjerningspersonen ble anholdt av politiet ikke lenge etterpå, etter en vill og farlig flukt gjennom Torshov.

– Dramatisk høye tall

I en fersk undersøkelse gjennomført av Oslo universitetssykehus svarer 8 av 10 ambulansearbeidere i Oslo sentrum at de har blitt utsatt for vold eller trusler i løpet av det siste året.

Thomas Renngård mener det brukes for lite ressurser på å trene ambulansepersonell slik at de kan håndtere personer som truer og er voldelige.

– Dette er dramatisk høye tall, som viser at vi jobber i et utsatt yrke. Vold, trusler og andre ubehagelige hendelser har blitt en del av hverdagen. Vi har for lite kunnskap til å håndtere psykisk ustabile og utagerende personer. Derfor trenger vi mer opplæring og kursing, slik at vi settes i stand til å møte slike situasjoner, sier han.

Han etterlyser blant annet handlingsverktøy for å de-eskalere farlige situasjoner og grunnleggende selvforsvarsteknikker.

Underrapportering

I 2018 ble det rapportert inn 28 såkalte uønskede i område Midt, altså Oslo sentrum. Dette er hendelser som inkluderer vold, trusler og utagerende atferd. Året før var 23 hendelser rapportert inn.

Rennegård frykter det er store mørketall.

– Min erfaring er bare at underrapporteringen generelt er høy, sier han.

Les mer om saken hos Fagbladet