Hopp til hovedinnhold


Tillitsvalgt om ambulanse-kapringen: –Veldig traumatisk

Ambulansepersonell opplever stadig mer trusler og vold på jobb. Men kapringen av en ambulanse tirsdag var ekstraordinær, skriver VG.
Bakgrunn: Væpnet mann kapret ambulanse – flere påkjørt

Les også: Bjørn og Pål gjorde alt for å stoppe ambulansen som var kapret

Roy T. Nilsen, hovedtillitsvalgt i Ambulanseforbundet Delta i Oslo og Akershus, opplyser at de tre som var på jobb i ambulansen som ble kapret, får god oppfølging av både kolleger og ledelse ved Oslo universitetssykehus.

– Vi som er ute og jobber i denne tjenesten vil hjelpe folk. Og det er klart det blir veldig traumatisk å oppleve slike situasjoner som i går, sier han til VG.

Han har ikke selv vært i kontakt med de tre ambulanseansatte ennå.

– Ekstraordinær situasjon

– Men de blir godt ivaretatt av kolleger og lederne sine. Jeg kjenner ikke til alle detaljene, men det er klart at en sånn tragisk hendelse påvirker alle ansatte. Det var en veldig ekstraordinær situasjon, sier Nilsen til VG.

Han sier de ansatte er trent på å «lese» situasjoner og at hendelsen vil bli fulgt opp av vernetjenesten i etterkant.

Men det er ikke alle ting vi kan forutse. Vi gjør alt vi kan for å forebygge at sånt skal skje og har en lav terskel for å anmelde vold og trusler, sier han.

Stadig flere trues

Ola Yttre, leder i Ambulanseforbundet Delta, opplyser at medlemmene hans stadig oftere opplever å bli truet eller utsatt for vold i jobben.

– I 2018 svarte i overkant av 50 prosent at de er blitt utsatt for vold og trusler under arbeidsdagen mens det var i underkant av 50 prosent i 2016, så dette er et økende problem, sier Yttre til VG.

Han mener det er svært viktig at de alltid er to i ambulansen, noe han sier er regulert i forskrift, og Yttre er oppgitt over at det nå er kommet forslag om at turistmagneten Geiranger bare skal ha en person på ambulansevakt om vinteren.

Les mer om saken hos VG