Ambulansearbeiderne reddet trolig livet til familien: –⁠ Vi fikk dem i sikkerhet og tullet dem inn i tepper

Roar Berg og Svein Tore Bjørklund hadde vært på rutineoppdrag til Otta da de skimtet røyk i Lalm sentrum. Det reddet en familie på fem, skriver Glåmdalen (krever innlogging).

– Jeg husker ikke helt hva vi snakket om en gang, men plutselig avbryter du meg og sier; se, brenner det der eller? forteller Berg.

De to rutinerte ambulanseansatte svingte opp ved Coop på Lalm og tok en runde i boligfeltet. Da de nærmet seg huset så de bølgeblikket på taket var rødglødende. Røyken pullet opp.

Satte på sirenen

– Jeg satte sirenen på for fullt for å vekke og få oppmerksomhet. Svein Tore varslet 110. Så løp vi ut og begynte å banke hardt på vinduene. Der det ikke var noen reaksjon, gikk vi til neste. Heldigvis ble gardinene dratt fra ganske fort. De var våkne, sier Berg.

– De låste opp og kom ut. Inne var det ikke så mye røyk ennå. Vi fikk dem i sikkerhet og tullet dem inn i ulltepper. Det var ikke mye de fikk med seg av private ting. Etter hvert så satte de seg inn i bilen og fikk startet den. Der kunne de varme seg. To naboer kom senere med mer klær, sier Bjørklund.

– Det gikk så utrolig fort. Bare minutter etter at familien var ute og i sikkerhet, kikket jeg gjennom vinduet og inn i huset igjen. Da var alt helt forkullet, svart. Selv dørene var helt svarte og røyken veltet ned. Det var nok nære på, sier han.

– Hva tenker dere nå i ettertid?

– At så tilfeldig kan det være. Vi kunne like gjerne kjørt rett forbi. Men det var denne hvite røyken som ikke hørte hjemme akkurat der og da – i boligfeltet. Det var så konsentrert, og det var vindstille. Flammer så vi ikke, bare røyk, sier Bjørklund.

– Dere har trolig reddet fem liv, sier utrykningslederen i Vågå brannvesen?

– Vi har nok kanskje gjort det ja. Det er stor sannsynlighet for det, sier Bjørklund.

Begge blir stille.

– Det var en uvant rolle å være i. Nå var det vi som varslet. Vanligvis er det vi som blir varslet. Ingen av oss har opplevd å komme først til en brann før. Ikke på denne måten, sier Berg.

Var i beredskap

Begge måtte være på brannstedet til ut på morgenkvisten. Brannmannskapene hadde farlig slokningsarbeid å utføre. Da erambulansepersonellet i beredskap for dem.

Les mer om saken hos Glåmdalen (krever innlogging)

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.