Hopp til hovedinnhold


– Vi sparer livet av oss

– Det offentlige helsevesenet og ambulansetjenestene er under angrep, og må forsvares, sa Mads Gilbert, som beskrev kvelden på Kolvereid som en festaften i livets tjeneste. Det skriver Namdalsavisa (krever innlogging).

Det er ingen tvil om at Mads Gilbert, klinikkoverlege og professor i akuttmedisin, kan trekke et publikum. Og med et foredrag med navn «På død og liv: kort eller lang responstid» engasjerte han tydelig mange da salen i Nærøy kulturhus var nesten fullsatt mandag kveld.
– Er det noe som ikke lønner seg rent markedsøkonomisk, så er det beredskap, startet Gilbert, som gjennom de neste minuttene brukte både tall og egen erfaring for å vise hvor kritisk faktoren tida er, og hvor feil det er at det skal spares på nettopp dette.
– Alt i det akuttmedisinske systemet handler om å utvide mulighetens tidsvindu. Å kjøpe tid, for å få den syke eller skadde til definitiv behandling på sykehus, sa han.
– Men etter sykehusreformen ble innført i 2001, så har sykehus blitt butikk. Dere har blitt kunder, og bunnlinja har blitt viktigere enn kvalitet, omsorg og behandling. Og er det noe de retter blikket mot når det skal kuttes så er det ambulansetjenesten.

– Likhet i helse

Gilbert fortsatte med å spørre om Norge er så fattige at det må kuttes i disse livsviktige funksjonene, før han selv svarte med et rungende nei.
– Vi skal ha beredskap i distriktene slik at vi har likhet i helse for alle, og vi må aldri gi fra oss retten til å slåss for rettferdighet innenfor helsesystemene, sa klinikkoverlegen, som flere ganger ble avbrutt av applaus fra publikum.
– Jeg sier noe i dag, som jeg ikke sier så ofte: hvis folk i byen tror de kan leve av å gå på møter og spise sakspapirer, så la dem tro det. Men den dagen det ikke står poteter og fisk på bordet, så skjønner de kanskje at det er i distriktene maten produseres, og at folka fortjener fullverdig beredskap.
Videre stilte han spørsmål ved om hovedstadens politikere og byråkrater egentlig vet hva avstand og tid betyr i Distrikts-Norge, før han viste fram tall fra helsemyndighetenes oversikt over responstid.
– I Oslo er den 12,9 minutter og i Vikna er den 36,1 minutter. Da kan man jo tro at dere er utrolig mye sterkere som kan leve lenger enn de i Oslo, sa Gilbert, som la til at rettesnora er at i byer skal 90 prosent av befolkninga nås innen 12 minutter, mens i distriktene skal 90 prosent av befolkninga nås på 25 minutter.
At det er snakk om dobbelt så lang tid i distriktene kommer han aldri til å godta.
– Det gjør at vi må drøfte verdigrunnlaget og menneskesynet vårt, kommenterte han, før han understrekte at han ikke ønsker å krisemaksimere.
– Vi har ett av de beste systemene i verden, og vi har mye å lære bort – men da må vi ta vare på kjerneverdiene våre.
Han poengterte videre at rettesnora må bli skal-krav.
– Nå må vi få slutt på tompratet og bortforklaringene, og få det som skal-krav. Det haster, vi sparer livet av oss, og det angår dere, sa han.
Les mer om saken hos Namdalsavisa (krever innlogging)