Hopp til hovedinnhold
Hvem blir de nye hverdagsheltene nå? Fra NRKs dokumentarserie 113: Ambulansearbeiderne ved Finnsnes ambulansestasjon, Finn-Åge Nergård (til venstre) og Robert Olsen, dekker et område som er mer enn 3 timer i kjøreavstand fra sykehuset i Tromsø. Foto: Marius Fiskum
Hvem blir de nye hverdagsheltene nå? Fra NRKs dokumentarserie 113: Ambulansearbeiderne ved Finnsnes ambulansestasjon, Finn-Åge Nergård (til venstre) og Robert Olsen, dekker et område som er mer enn 3 timer i kjøreavstand fra sykehuset i Tromsø. Foto: Marius Fiskum


Ambulansearbeiderne i Nordkjosbotn blir filmet til tv-serien 113

Om ei drøy uke «flytter» NRK inn på ambulansestasjonen i Nordkjosbotn. De skal nemlig være med i sesong 2 av dokuserien «113», melder Nye Troms. Det skal også filmes i Tromsø og Skjervøy, samt Svalbard.

Les også: Smertelindrer ulikt i tv-serien 113 fra UNN og Ambulansen fra Helse Bergen

Tidligere: Adm.dir i UNN - NRK-serien åpner dører

Her er lenke til podkast med to av hverdagsheltene på 113 - med flere

På starten av nyåret begynte en dokumentarserie som skulle ta Norge med storm.

I «113» fikk vi følge akuttberedskapen ved Universitetssykehuset Nord-Norge og deres møte med pasienter på sitt mest sårbare. Den første episoden hadde én million TV-seere, og plutselig ble ambulansearbeiderne som var med i serien kjente profiler over hele landet.

Les mer om seersuksessen her: – Vi hadde ikke i våre villeste fantasier drømt om så gode tall

Serien vant prisen for årets beste dokuserie under Gullruten i vår, men allerede før dette hadde NRK bestemt seg for å lage en ny sesong.

Denne gangen blir flere ambulansestasjoner som er knytta til UNN med i serien, og det er nå bestemt at Nordkjosbotn ambulansestasjon er én av de utvalgte.

På stasjonen er de 14 ansatte og to lærlinger, og alle har stilt seg positive til å bidra i serien. To av de som kan bli Norges nye ambulanseyndlinger, er Gaute Edvardsen fra Storsteinnes og Renate Fossli fra Målselv.

Edvardsen har rundt 30 års fartstid i ambulanseyrket, og drev ambulansetjenesten i den tida den var privateid. Fossli begynte på Nordkjosbotn i mai i år, men har jobba som ambulansearbeider sia 2006. Både de og kollegene er spente på hvordan arbeidshverdagen blir framover.

– Det blir kamera på stasjonen døgnet rundt, det blir kamera i bilen og en journalist skal følge oss hele tida. Men etter å ha hatt kameraene tett på oss i ei uke, så blir vi vel vant til det, sier Edvardsen.

Filmes ut året

Allerede mandag skal NRK montere kameraer i ambulansene, og mandagen etter starter filminga for fullt. Og den stopper ikke med det første. NRKs filmteam skal være med helt til det nye året ringes inn. Edvardsen forteller at det er tatt ut ei gruppe som har blitt forespurt om de kunne tenke seg å være blant de som trekkes ekstra fram i serien hvis det lar seg gjøre. Edvardsen er én av dem.

– Jeg har ikke bestemt meg enda. Jeg skal bruke helga på å vurdere det. Det er en ganske stor overgang fra å være en anonym ambulansearbeider til å bli kjent igjen på gata, så det er ett av ankerpunktene som avgjør hva jeg bestemmer meg for, sier han.

Alle på stasjonen stiller seg positive til å vise fram Nordkjosbotn ambulansestasjon.

– Det er ei unik mulighet for ambulansetjenesten å vise befolkninga hva vi bedriver med. Før drev man med transport, men nå er det akuttmedisin på meget høyt nivå, sier Edvardsen.

Godt arbeidsmiljø

Det var to grunner til at akkurat de ble valgt av NRK. Først og fremst er ambulansestasjonen plassert slik at de har en god del møtekjøring både nordover og sørover, hvor de møter ambulanser fra blant anna Bardu, Målselv og Kåfjord for å overta pasienten og kjøre vedkommende videre til Tromsø. Den andre grunnen er det gode arbeidsmiljøet.

Les mer om saken hos Nye Troms