Hopp til hovedinnhold


Vil forlenge nødhjelpen fra Forsvaret

– Vi ønsker å være helt sikre på at ambulanseflytjenesten for kortbanenettet i Finnmark er på plass, skriver Helse Nord i en pressemelding, ifølge Nordlys.
Siste: – Mange pasienter som ville fått ambulansefly er heller kjørt med ambulansebil
Bakgrunn: Mads Gilbert om luftambulansekrisen – Vi kan ikke tåle det mye lenger
Tidligere: – Gilbert bidrar til unødig uro

Helse Nord har anmodet Forsvaret om å forlenge ambulansehelikopterbasen sin i Kirkenes også etter 2. august. Det kommer fram i en pressemelding fra Helse Nord.

Beredskap i bedring

Grunnen til at de nå ønsker å forlenge avtalen ytterlige er at de ønsker å være sikre på at ambulanseflyene er på plass før avtalen med Forsvaret avvikles.

– Vi ser at tilgjengeligheten på kortbanefly er i bedring, samtidig som Babcock nærmer seg å kunne levere ambulanseflyberedskap uten ekstra støtte. Vi vil likevel være helt sikre på at beredskapen for kortbanenettet er stabil før vi avvikler beredskapen Forsvaret bidrar med, sier fagdirektør Geir Tollåli, som leder beredskapsstaben i Helse Nord RHF.

Helse Nord sier anmodningen om å forlenge bistanden fra Bell-helikopteret er vurdert i samråd med Finnmarkssykehuset, regional AMK ved Universitetssykehuset Nord-Norge og Luftambulansetjenesten HF.

Viktig støtte

Tollåli fremhever at tiltaksplanen som er utarbeidet av Luftambulansetjenesten HF har fungert bra i innkjøringsperioden til ny operatør. Babcock har satt inn to ekstra fly på langbanene for å kunne frigjøre mer kapasitet til å operere på kortbanenettet.

– Vi har stor forståelse for at overgangsperioden skaper ekstra arbeid for regional AMK og flykoordineringssentralen, som koordinerer bruken av luftambulanse. Dette er løst på en svært god måte, og det aller viktigste er at pasientene med behov for luftambulanse har fått det, sier Tollåli.

I pressemeldingen skriver Helse Nord at forsvarets Bell-helikopter har vært en viktig støtte i den utfordrende situasjonen med begrenset kapasitet på kortbanefly. Helikopteret har per dato gjennomført 17 transporter i perioden 4. juli til 26. juli, som normalt sett ville vært gjennomført med kortbanefly.

Les mer om saken hos Nordlys

Mer om saken:

Luftambulansen forlenger kriseplan for ambulansefly i nord
Babcock får hjelp av Forsvaret
Forsvaret forlenger midlertidig ambulansehelikopter-base
I flere timer var Nord-Norge uten ett eneste kortbanefly
Luftambulansen varsler svekket kapasitet
Slik forklarer Babcock den svekkede beredskapen
Kriseplan for luftambulanseovergangen – Forsvaret har ingen ekstra kapasitet
Har helikoptre fra Forsvaret i back up om beredskapen svikter
Frykter ny krise for ambulansefly