Hopp til hovedinnhold


Redningsaksjonen kostet rundt en halv million kroner. Mannen som igangsatte søket risikerer fengsel

Nødetatene rykket søndag morgen ut til Sandviken etter å ha blitt varslet om at det var observert personer i sjøen i Byfjorden, ifølge Bergens Tidende.

En mann ble hentet opp av vannet av en privat båt. Han forklarte til politiet at fire andre hadde havnet i havet som følge av et båtforlis.
Det ble starten på et omfattende søk.

Satte inn redningshelikopter

Like etter meldte politiet i en Twitter-melding at personen er «godt kjent for å gi falskmeldinger», men valgte å fortsette aksjonen:
– Vi fortsetter med full styrke til vi har fått bekreftet det ene eller det andre, sa innsatsleder Geir Hitland til BT.
Hovedredningssentralen (HRS) koordinerte redningsaksjonen.
Klokken 05.43 lettet et redningshelikopter fra basen i Florø for å bistå i søket. Helikopteret var utstyrt med redningsmann, lege og et helt flycrew.

Høy timepris

Det er vanskelig å fastslå den eksakte prisen for å operere et slikt helikopter. HRS anslår at timeprisen er i overkant av 100.000 kroner.

– Det er et moderat estimat. Tallet er avhengig av hva man legger inn i regnestykket, sier Fredrik Jomås, nestkommanderende i 330 skvadronen – redningstjenesten til Luftforsvaret.

Samtidig rykket redningsskøyter fra Røde Kors og brannvesenet ut til Byfjorden.
Redningsselskapet bisto også med redningsskøytene «Kristian Gerhard Jebsen II» og «Bjarne Kyrkjebø».
Den fire timer lange aksjonen kostet selskapet mellom 50.000 og 75.000 kroner i drivstoff, mannskap og tid, sier Eigil Andersen, senior kommunikasjonsrådgiver i Redningsselskapet.

– Vanskelig å beregne

I tillegg ble luftambulansen engasjert i søket etter de fire savnede personene. Luftambulansen har en timepris på over 10.000 kroner, ifølge HRS.
Knut Haarvik, kommunikasjonsrådgiver i Luftambulansetjenesten HF, poengterer at det er svært vanskelig å beregne kostnaden ved slike oppdrag.
– Hvis vi har ledig kapasitet så koster det oss ikke noe annet enn drivstoffkostnader og landingsavgifter å rykke ut, sier Haarvik, som mangler eksakte tall på hvor høye de avgiftene er.

Avblåste søk uten funn

Like før klokken 08.00 søndag bestemte politiet seg for å avslutte søket.
Byfjorden var saumfart i det innsatsleder for politiet, Geir Hitland, beskrev som «speilblanke og gode søkeforhold».
Klokken 09.04 søndag var redningshelikopteret tilbake i Florø. I over tre og en halv time bisto personellet i et søk som ble avblåst uten funn.

– Svært sjelden

Ved å legge sammen konservative anslag for timekostnadene for hvert av fartøyene, kan man anslå at kostnadene for hele redningsaksjonen lander på i underkant av en halv million kroner.

– Koster dyrebar tid

Redningsleder Lars Røine i Hovedredningssentralen sier at det mest alvorlige med falske nødmeldinger er at det koster nødsentralene dyrebar tid.
– Det legges beslag på ressurser. Du bruker ressurser på ting som er tull og fanteri, og sliter ut folk unødvendig. Pengespørsmålet slipper vi å ta stilling til, sier han.
Han mener det er uheldig når folk ikke har respekt for redningstjenesten.
– Legger du beslag på redningsressurser i et område, så vil faktiske nødssituasjoner ikke få den hjelpen vi kunne gitt.

Bot eller fengselsstraff

Ingrid Postvoll, jourhavende jurist i Vest politidistrikt, sier at den aktuelle saken nå er under etterforskning.
Hun opplyser om at strafferammen for å inngi en uriktig melding som medfører utrykning er bot eller fengsel i inntil seks måneder.
Det kan dreie seg om brudd på straffelovens bestemmelse i §187 om falsk alarm.
Justis- og beredskapsdepartementet har ingen kommentar til den konkrete saken i Sandviken.
I en e-post skriver de at de på generelt grunnlag vil «understreke at det er gratis å bli reddet i Norge, og at konsekvenser av å måtte betale for en redningsaksjon kan bli at man risikerer å unnlate å kalle på hjelp».
Les mer om saken hos Bergens Tidende
 
 
 
 
.