Hopp til hovedinnhold


Er ambulansearbeider Ivan (46) rastløs, springer han utfor et fjell. Der finner han roen

Ivan Solbakken kobler av med ekstremsport, skriver Fagbladet.

For Ivan Solbakken (46) ble grunnlaget for både jobb og fritidsaktiviteter lagt hos bestemoren i Suldal.

Hun het Jenny og var ambulansesjåføren som gikk på villreinjakt til hun var over 80. Hun pleide å si: «Å eldes er obligatorisk, men å bli gammel er valgfritt», forteller barnebarnet.

Jenny var i tillegg et ivrig medlem i Røde Kors, og hun dro med seg barnebarnet som også ble medlem.

Mange aktiviteter

Livet til fagforbundsmedlem Ivan Solbakken er i grove trekk delt i to. Han er ambulansearbeider som alternerer mellom å jobbe seks uker på båt og seks uker i bil. På fritiden driver han med en lang rekke aktiviteter som ikke er helt ufarlige.

– Nå heter det ekstremsport, men da vi gjorde noe lignende da jeg var liten, ble det bare kalt for moro, sier Ivan og smiler.

På listen over aktiviteter står blant annet dykking, fallskjermhopping, speedriding, rafting, elvepadling, bølgesurfing, kiting, klatring og ski i alle varianter. I tillegg er sandvolleyball den idretten der han har drevet det lengst, med en fjerdeplass på rankingen i Norge.

46-åringen er også familiefar med samboer. Han henter sønnen Mathias (5) i barnehagen når det er mulig og tar han med ut på tur. Videreutdanning i psykisk helse og rusarbeid ved Fagskolen i Rogaland blir det også tid til mellom alt det andre. Denne betales av Fagforbundet.

– Når Ivan skal roe ned fra ambulansejobben, drar han til ekstremsportsveko på Voss, fleiper studiekameratene fra fagskolen.

Skarpe oppdrag i Afghanistan

Sju måneder i Afghanistan i 2011 har satt sine spor: – Vi overnattet i fjellet under harde trefninger, ble beskutt, måtte rydde opp etter selvmordsbombere og lappe sammen soldater.

– Hvordan ser du på dette i ettertid?

– Det går nesten ikke en dag uten at jeg tenker på hva jeg opplevde, og det er mange som ikke taklet trykket og sliter fortsatt. Men jeg kjenner suget etter å reise ut igjen. Det er umulig å forklare hvorfor.

Båtambulanse

På Judaberg, på Finnøy utenfor Stavanger har båtambulansen base.

– Du jobber mye mer selvstendig her enn på land, men det er større avstander, og du må være kreativ når du skal hente pasienter langt fra båten, sier Ivan. I snitt er det to utrykninger i døgnet.

– Hender det at dere sliter?

– Det kan bli dramatisk hvis det er flere enn én pasient som trenger akutt behandling. Vi har utstyr til å overvåke bare én om gangen. Alt som har med barn å gjøre er også ubehagelig, for vi vil så gjerne hjelpe.

Les mer om saken hos Fagbladet