Hopp til hovedinnhold


Ambulansetjenesten med krass kritikk mot legevakta: – Legen rykket ikke ut og besvarte ikke nødanropene

– Kan gå på sikkerheten løs for pasientene, mener ambulansetjenesten. Nå er sakene klaget inn til Fylkesmannen, ifølge Indre Akershus Blad (krever innlogging).

Ambulanseavdelingen ved Oslo universitetssykehus har gjennom sine ansatte blitt gjort oppmerksom på flere uønskede hendelser ved den lokale legevakta.

Spesielt fire hendelser har – etter avdelingens mening – vært så alvorlige at tjenesten frykter for pasientenes sikkerhet.

Avdelingen har derfor sendt inn klage til Fylkesmannen i Oslo og Viken.

Bekymringen går på at legen på legevakta verken rykket ut eller besvarte nødanropene ambulansetjenesten sendte.

– Legen sov

Klinikkleder Sindre Mellesmo ved Prehospital klinikk ved Oslo universitetssykehus beskriver de fire hendelsene slik

1. Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) fikk melding om hendelse på Sørumsand. Det ble sendt fem ambulanser fra omkringliggende områder.

En person ble fraktet til Oslo universitetssykehus og fire til Ahus.

I henhold til praksis i alle legevaktsdistrikter i Akershus, ble Sørum legevakt varslet om hendelsen på nødnettsradio samtidig med ambulansetjenesten. Utalarmeringen ble ikke besvart. AMK ringte deretter legevakten. Legevaktslegen rykket ikke ut til hendelsen.

2. Ambulansepersonell leverte en person til legevakten i Sørum for psykiatrisk vurdering. Han hadde vært innlagt på psykiatrisk avdeling på Ahus tidligere.

Våre medarbeidere forteller at de traff legen på vei til annet arbeid da de ankom legevakten. Legen ga beskjed om at han ikke kunne gjøre vurderingen. Etter dette stakk pasienten av. Ambulansepersonellet kontaktet politiet, og det ble iverksatt en leteaksjon.

Pasienten ble funnet en time senere, bragt til sin fastlege for vurdering og deretter lagt inn på psykiatrisk avdeling på Ahus.

3. Flere ambulanser sendt til hendelse. Legevakten ble i henhold til vanlig praksis varslet på nødnettradio samtidig med ambulansetjenesten. Utalarmeringen ble ikke besvart.

Legevakten ble deretter varslet flere ganger med oppdatering om at situasjonen var annerledes enn først antatt.

Ingen av anropene ble besvart, og legevaktslegen rykket ikke ut.

Ved ambulansens ankomst var pasienten våken og ble transportert til Ahus.

4. Ambulanse rykket ut til hendelse. AMK hadde fått melding om pasienten fra Sørum legevakt, som opplyste at legen ikke hadde mulighet til å rykke ut. Vedkommende fikk hjelp av ambulansepersonell og ble levert til Sørum legevakt.

Sykepleier fortalte ambulansepersonellet at legen hadde sovet.

– Vi besvarer anropene

Enhetsleder Lidveig Falch ved Sørum legevakt understreker at det ikke skal skje at nødanropene ikke besvares.

Falch presiserer at det i etterkant av de fire hendelsene er gjort grep for at slikt ikke skjer igjen.

– Vi har nå sørget for at utalarmeringene framover går til to radioer, både til legevaktslegen og til sykepleier som er på jobb, sier Falch til Indre Akershus Blad.

Les mer om saken hos Indre Akershus Blad (krever innlogging)