Hopp til hovedinnhold


Helgelandssykehuset: Gjennomfører likevel ikke endringene i ambulanseberedskapen etter risiko- og sårbarhetsanalyse

Det blir ny vurdering når arbeidet med ny ambulanseplan for Helgelandssykehuset 2025 starter, ifølge Helgelendingen.
Les også hos Rana no: Gjør helomvending - endrer ikke ambulanseberedskapen. «Nesna og Lurøy innland blir ikke flyttet til Utskarpen, men beholder ambulanseberedskapen.»

Dermed har Nesna, Lurøy og Hattfjelldal kommuner, som har vært kritiske til den vedtatte ambulanseplanen, fått gjennomslag. I alle fall inntil videre. Det går fram av ei pressemelding fra Helgelandssykehuset:

– Eventuell endring av ambulanseberedskapen tas opp til ny vurdering når arbeidet med ny ambulanseplan for Helgelandssykehuset 2025 starter, sier Odd Magne Rønning, konstituert enhetsdirektør for de prehospitale tjenestene i Helgelandssykehuset.

– Dette er veldig bra for Hattfjelldal og i tråd med det vi har sagt hele tida, sier ordfører Harald Lie til Helgelendingen. Han viser til uttalelsen  fra kommunestyret i Hattfjelldal. Der henviser politikerne til resultatet av den såkalte ROS-analysen og anbefaler at Helgelandssykehuset stiller ambulanseendringene i bero.

- Jeg mener arbeidet med en ny ambulanseplan må starte etter at sykehusstrukturen på Helgeland er klarlagt. Det fortoner seg som nokså merkelig dersom man har til hensikt å sentralisere sykehusstrukturen og i tillegg redusere antall ambulanser fra fire til tre, sier Harald Lie.

Opprinnelig medførte den reviderte ambulanseplanen for Helgelandssykehuset, som ble vedtatt i styret i 2016, følgende:

  • Ambulansetjenesten i Grane og Hattfjelldal samlokaliseres. Beredskapen for Grane kommune og Hattfjelldal kommune dekkes med ambulansebil stasjonert i Grane (Trofors) og akuttbil stasjonert i Hattfjelldal.
  • Ambulansetjenesten i Nesna og på Lurøy (innland) samlokaliseres i Utskarpen, beredskapen for Nesna kommune og Lurøy kommune (innland) dekkes med ambulansebil stasjonert i Utskarpen.
  • Ambulansebåt stasjonert på Rødøya i Rødøy kommune flyttes til Tonnesområdet, Lurøy kommune for å bedre beredskapen i dekningsområdet.

Grunnlaget for beslutningen som nå er tatt er en risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS-analyse) gjennomført for den foreslåtte endringen i Hattfjelldal. Analysen ble gjort i samarbeid mellom Hattfjelldal, Helse Nord RHF og Helgelandssykehuset HF, og den ble ferdigstilt april 2019.

Les mer om saken hos Helgelendingen