Da barnebarnet lå livløs i sengen svartnet det for bestemor – truet med å slå sykepleier

Bestemor knyttet neven og truet med å slå da sykepleier ikke ville ringe etter luftambulanse. Episoden endte i retten. Bestemor ble dømt til 18 dagers betinget fengsel, men slipper sone, ifølge Fredrikstad Blad (krever innlogging).

Det var svært dramatiske scener som utspant seg hjemme hos en familie i Indre Østfold. En årsgammel gutt hadde blitt syk med høy feber noen dager tidligere. Bestemor hjalp sønnen med å passe barnebarnet. De overnattet hjemme hos bestemor og bestefar.

Utpå natta dunket det i soveromsdøren. Sønnen kom inn med barnet liggende livløs i armene. Den lille gutten var veldig varm, hvit i ansiktet og hadde vidåpne pupiller. Men takket være hjertekompresjon og munn mot munn fikk de liv i ham igjen.

Luftambulanse

Flere utrykningskjøretøyer kom til. Blant annet en brannbil. Brannmannskapet skulle bistå med å ta imot luftambulansen. Men ettersom gutten pustet og var ved bevissthet, ble luftambulansen avlyst.

Familien hadde gode kontakter på Ullevål og ønsket at barnet skulle bli kjørt dit. Dette ble avslått. Gutten ble kjørt i ambulanse til Kalnes. Bestemor var veldig usikker på om pasienten ville få god nok hjelp der. Hun kontaktet en lege som fortalte om standardprosedyrene i saker som denne.

Bestemor mente hun ikke fikk gode nok svar på spørsmålene hun stilte. Hun oppfattet legen som maskinell og kald i måten hun svarte på. Det var også snakk om at barnebarnet skulle reise hjem igjen, uten at det ble stilt noen diagnose.

Hjelpeløs og redd

Under samtalen med legen gikk alarmen på rommet hvor den lille gutten lå. Igjen lå han livløs. Flere grønnkledde holdt på å blåse luft inn i ham. Legen sto, ifølge bestemor, tafatt og så på.

I Sarpsborg tingrett forklarte bestemor at hun følte seg hjelpeløs, redd og fortvilet. I ren frustrasjon slo hun derfor hånden hardt inn i sengegavlen. Deretter tok en sykepleier tak i albuen hennes og geleidet henne ut. Hun ble stående ute i gangen og snakke med bestemor og bestefar.

Tiltalte var overbevist om at barnebarnet ikke kunne bli værende på Kalnes. Hun ville at gutten skulle fraktes med ambulansehelikopter til Ullevål og krevde at sykepleieren skulle ordne dette. Sykepleieren svarte rolig at det nok ikke gikk.

Krav på vern

Fortvilelsen til bestemor ble så sterk at det gikk i svart for henne. Hun kjente at hun fikk lyst til å slå. Tiltalte gikk tett opp mot ansiktet til sykepleieren og uttalte at hun ville måke henne ned. Hun gjentok trusselen mens hun slo neven flere ganger i håndflaten. Det kom aldri til noen fysisk konfrontasjon.

– Under sykepleierens forklaring i retten sa hun også at jeg umiddelbart sa unnskyld og at jeg hadde kommet bort og gitt henne en klem. Jeg tenkte heller ikke der og da at jeg begikk noe lovbrudd, sier bestemor i en kommentar til avisen. Hun ønsker ikke å stå fram med navn og bilde.

Etter loven er sykepleiere en yrkesgruppe som har et særskilt krav på vern mens de er på jobb. De skal kunne føle seg trygge. Både bestemor og bestefar ble oppfattet som høylytte og aggressive. Sykepleieren ble redd og trakk seg tilbake.

Les mer om saken hos Fredrikstad Blad (krever innlogging)

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.