Bekymret for ambulanseberedskapen på Innherred

Færre døgnambulanser må hjelpe flere etter at Snåsa-ambulansen mandag ble gjort om til å være en ambulanse som kun opereres på dagtid – mens Leksvik- ambulansen flyttes til St. Olavs Hospital, skriver Trønder-Avisa (krever innlogging).

Styret i Helse Nord-Trøndelag (HNT) hadde onsdag styremøte hvor vedtak for fremtiden for ambulansetjenestene i helseforetaket ble fattet. Helse Midt-Norge hadde dagen før sitt styremøte, hvor de som Trønder-Avisa skrev tirsdag, fattet vedtak om blant annet å flytte ambulansetjenestene i Leksvik og Roan fra HNT til St. Olavs Hospital. Før dette skal det først gjennomføres en risiko- og sårbarhetsvurdering (ROS-analyse) for de prehospitale tjenestene, og det skal iverksettes eventuelle nødvendige risikoreduserende tiltak.

Styremøtet i HNT tok derfor noen vendinger. Styret besluttet blant annet at også de vil ha en ROS-analyse for ambulansetjenestene som skal presenteres for styret i HNT, og at man deretter vurderer hvordan ambulanseberedskapen skal ivaretas for de berørte områdene som flyttes til St. Olavs Hospital.

Reagerer på prøveprosjekt

Bjørn Arild Gram, styremedlem i HNT og ordfører i Steinkjer (Sp), mener at man også må ta med ambulansetjenesten for nordre deler av Innherred i denne analysen, siden prøveprosjektet med dagambulanse i Snåsa allerede er igangsatt.

– Jeg er ikke glad for at man har satt i gang et tiltak på Snåsa to dager før saken behandles. Det er umusikalsk, sier Gram.

Han mener at prosjektet burde blitt igangsatt først etter at saken har blitt diskutert.

– Saken har ikke blitt presentert for styret i sin helhet, og jeg mener at den burde blitt det. Det er likevel ikke sikkert utfallet hadde blitt annerledes.

Gram argumenterte for å endre vedtaket i HNT, slik at prøveprosjektet med dagambulanse i Snåsa blir evaluert tidligere enn hva klinikkleder for de prehospitaletjenestene, Øystein Sende ønsket. Det opprinnelige forslaget var at prosjektet skal evalueres først i slutten av 2020. Gram ønsker en evaluering allerede mot årsskiftet, noe også styret vedtok. Det ble også vedtatt at en mulig ordning for å styrke beredskapen i Snåsa med en kombinasjon av helsevaktbil og ambulansekapasitet på kveld, helg og natt.

Les mer om saken hos Trønder-Avisa (krever innlogging)

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.