Vil redde flere liv ved å bruke frivillige smartere

Sammen med Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Redningsselskapet skal Sykehuset i Vestfold teste ut hvordan frivillige kan bidra i akutte situasjoner. – Vi vet av erfaring at frivillige av og til er først til hendelser, forteller klinikksjef Jørgen Einerkjær ved prehospital klinikk i Sykehuset i Vestfold.

Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen erklærte akutthjelperordningen for frivillige som åpnet i Stavanger. Foto: Haakon Nordvik

Helse- og omsorgsdepartementet har tatt initiativ til prosjektet som kalles Sammen redder vi liv og går ut på å utnytte frivillige ressurser som akutthjelpere.

– Røde Kors og Norsk Folkehjelp er ofte tilstede på tilstelninger som idrettsarrangementer og festivaler. Ved å gi dem utvidet opplæring i førstehjelp kan de bidra til å redde liv ved å være først på plass ved en hjertestans eller liknende, sier Einerkjær.

Organisasjonene er allerede på nødetatenes nødnett, nå får de nettbrett og blir koblet opp til blant annet sykehusets kartverk. Når de i fremtiden er på vakt, kan de varsle AMK (akuttmedisinsk kommunikasjonssentral) om dette. AMK har dermed tilgang til flere akutthjelpere som kan steppe inn.

– Ved hjelp av nettbrettet kan vi guide akutthjelperne til hendelsen, forteller klinikksjefen.

Vestfold, Stavanger og Tromsø er plukket ut som piloter i tre år.

Les mer om saken hos Sykehuset i Vestfold

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.