Hopp til hovedinnhold


Betydelig færre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag

Forekomsten av akutt hjerteinfarkt og akutt hjerneslag er redusert med henholdsvis 24 og 13 prosent på seks år, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.

I 2018 fikk vel 2000 færre personer akutt hjerteinfarkt, og 300 færre fikk akutt hjerneslag sammenlignet med tall fra 2012.
For atrieflimmer (forkammerflimmer) og hjertesvikt ser en ingen nedgang i antall tilfeller som blir behandlet i sykehus. Over 6000 flere pasienter med atrieflimmer og over 3000 flere pasienter med hjertesvikt ble behandlet i 2018 i forhold til i 2012.
Tar en imidlertid hensyn til endringer i befolkningssammensetningen, ser vi at antallet nye pasienter som fikk behandling for atrieflimmer og hjertesvikt per 100 000 har vært noenlunde stabilt de siste seks årene.
De nye 2018-tallene er publisert i forbindelse med offentliggjøringen av siste års data fra Hjerte- og karregisterets basisregister. I Hjerte- og karregisterets statistikkbank kan man se utviklingen i antall pasienter som er behandlet for hjerte- og karsykdommer på sykehus i perioden 2012 til 2018.

Skyldes gunstige endringer i risikofaktorer

Statistikk fra Dødsårsaksregisteret har gjennom mange år vist at stadig færre dør av hjerte- og karsykdommer. Nå viser nye tall at også stadig færre får akutt hjerteinfarkt og hjerneslag.
Overlege Rune Kvåle i Hjerte- og karregisteret i Folkehelseinstituttet forklarer nedgangen i akutt hjerte- og karsykdom på denne måten:
– Gunstige endringer i risikofaktorer som blodtrykk, kolesterol, kosthold og røyking har sannsynligvis hatt stor betydning for nedgangen.
Han sier at tallene tyder på at forebyggende tiltak er en viktig forklaring på nedgangen i både antallet som får og som dør av hjerte- og karsykdommer i Norge.

Over 340 000 blir behandlet årlig

I 2018 ble i alt 341 981 pasienter registrert med en hjerte- og karlidelse i forbindelse med en innleggelse eller en poliklinisk konsultasjon.
I Hjerte- og karregisterets statistikkbank kan vi også se at antallet bypass-operasjoner fortsatt går ned, mens antallet pasienter som får kateterbasert behandling for trange hjerteklaffer fortsetter å øke.

Hjerteinfarkt

På landsbasis blir 1,8 per 1000 personer (begge kjønn) i befolkningen lagt inn på sykehus med hjerteinfarkt (aldersstandardiserte rater). Tall for menn og kvinner er henholdvis 2,6 per 1000 og 1,1 per 1000. Fylkene Akershus, Oslo, Aust- og Vest-Agder ligger under landsgjennomsnittet. Fylker som ligger over er Østfold, Hedmark, Buskerud, Telemark, Nordland og Finnmark.
Les mer om saken hos Folkehelseinstituttet