Har utviklet ny app som skal gi raskere hjelp ved hjerneslag

Mona Guterud (46) fra Nore og Uvdal forsker på effekten av å styrke ambulansearbeidernes hjerneslagkompetanse, skriver Laagendalsposten (krever innlogging).

Mona Guterud. Foto: Geir Dokken

Tidligere har hun jobbet 14 år i ambulansetjenesten i Vestre Viken helseforetak. Nå arbeider hun i ambulansetjenesten ved Oslo universitetssykehus, og er forskerstipendiat ved Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Der forsker hun på effekten av å styrke ambulansearbeidernes kompetanse på hjerneslag. Hun har gitt dem et nytt verktøy, en app, til å gjennomføre den samme slagundersøkelsen som slaglegene på sykehus bruker.

– Symptomene ved hjerneslag kan være diffuse, og mange slagpasienter fanges derfor ikke opp. Det kan være utfordrende å skille hjerneslag fra andre sykdommer, og det kan være vanskelig å vite hvor alvorlig et hjerneslag er. Dermed går verdifull tid tapt, og flere som burde blitt lagt inn på sykehus og behandlet blir ikke det innen de fire timene som er anbefalt, sier Mona Guterud.

Rask hjelp

Med et banebrytende forskningsprosjekt ønsker Guterud og stipendiat Helge Fagerheim Bugge å gi bedre kunnskap og diagnosemulighet allerede ute i ambulansen.

Ambulansepersonell i Oslo skal ta i bruk en spesialutviklet app til undersøkelse av pasienten for å avdekke mulig hjerneslag og spare tid for innleggelse. Appen gir den samme kliniske undersøkelsen som hjernespesialistene inne på sykehuset bruker.

Les mer om saken hos Laagendalsposten (krever innlogging)

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.