Møtes om ambulanseproblemene: – Et veiskille for oss

Ambulansearbeiderne i Vesterålen har det like vanskelig som da de gikk ut med et krisebrev i desember. Fredag skal de tillitsvalgte møte ledelsen for å fortsette å jobbe med problemene, ifølge Bladet Vesterålen (krever innlogging).

Siste: Vesterålen Regionråd ber om avvikling av omstridt vaktordning

Bakgrunn: Dør folk saktere i distriktene enn i større sentra?

Les også: – Enkelte ansatte har vakt 102 timer i uka

Mer: Styreleder i NLSH – ingen god situasjon dette vi ser nå

De ansatte i ambulansetjenesten i Vesterålen har lenge klaget på vaktforholdene, spesielt i distriktene. Ståle Mikal Skaaden, tillitsvalgt for de som er organisert i Delta, forteller nå at representanter for de ansatte skal møte ambulanseledelsen i Stokmarknes på fredag.

Det nyligste møtet mellom de tillitsvalgte og ledelsen var i mai i Bø, ifølge Skaaden.

– Fredagens møte er et oppfølgingsmøte for å se på personalproblemene vi har. Folk kan ikke fortsette å gå all den overtida de går. Dette er litt et veiskille for oss, og vi går inn i en spennende sommer, sier Skaaden til Bladet Vesterålen.

Skaaden vil ikke ta diskusjonen om møtet på forhånd.

– Vi skal blant annet snakke om ståa, arbeidstidsordninger, stasjonsforhold, og hvordan vi tenker videre for å løse problemene, sier Skaaden.

Åpent brev

De ansatte i ambulansetjenesten har ikke lagt skjul på at det er tungt å være ambulansearbeider i regionen for tida.

I desember 2018 samlet de tillitsvalgte i Vesterålens ambulansetjenester seg rundt et åpent brev til styret ved Nordlandssykehuset. Da mente de at ambulansetjenesten sto i fare for totalt sammenbrudd, på grunn av mange sykemeldinger, manglende vikarer, og stasjoner som tidvis var uten beredskap.

Skaaden viser til at enkelte ansatte skal ha gått 800- 1100 overtidstimer i løpet av et år. Det er spesielt ambulanseansatte i distriktet som kan ende opp med lassevis av arbeidstimer, og manglende søvn.

– Distriktsambulansene har lang kjørevei til sykehuset på Stokmarknes. Fra Andenes til Stokmarknes er det 260 kilometer tur/retur, og det tar normalt fem timer. Det har vært episoder der personellet har sittet i ambulansen i mer enn 30 timer på en helgevakt, skrev de tillitsvalgte i brevet rett før jul.

De tillitsvalgte argumenterte blant annet med at det ikke er arbeidsforskjell på å ha stasjonsvakt kontra hjemmevakt – men de som har stasjonsvakt må bare jobbe tre helger per 12 uker, mens de som har hjemmevakt jobber fem helger per 12 uker.

Skaaden sier at situasjonen er uforandret fra desember.

I dialog om strakstiltak Ambulansesjef ved Nordlandssykehuset, Jan-Ove Edvardsen, sier at dette møtet er langt fra unikt.

– Det er en fortsettelse av en møteserie i et år. Vi er i tett dialog med de ansatte for å diskutere utfordringene. Vi møtes åpent og ærlig, og jeg synes det fungerer veldig bra, sier han.

Les mer om saken hos Bladet Vesterålen (krever innlogging)

Tidligere: Vesterålen krever ambulansemøte

Les også: Arbeidstilsynet skal inspisere ambulansen ved NLSH Vesterålen 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.