Hopp til hovedinnhold


351 kvinner rakk ikke fram – Lotte (29) fødte sønnen sin på do i ambulansebåten

– Det var en helt absurd og stressende situasjon, forteller Lotte Moe, som fødte sønnen sin i ambulansebåt til NRK Nordland. Ferske tall viser at 351 norske kvinner ikke rakk fram til fødeklinikken i fjor.

Les også: Dette må du vite om uplanlagte fødsler utenfor sykehus
Fra Du puster for fort: 
Om svangerskapskomplikasjoner
Slik håndterer du den normale fødselen
Fødselskomplikasjoner
Lotte Moe fra nordlandskommunen Herøy våknet grytidlig denne novembermorgenen med murring i korsryggen. Hun sto opp og tok en dusj. Da hun kom ut av dusjen gikk fostervannet.
Riene tok seg raskt opp, og hun skjønte at fødselen er i gang.
Fødeavdelingen på Sandnessjøen ligger en biltur og fergereise unna. Hun blir enig med sykehuset at det raskeste er å kjøre 2,5 mil til naboøya Dønna hvor ambulansebåten er stasjonert.
Mens de kjørte registrerte samboeren at det bare var to minutter mellom hver rie.
På Dønna sto båten klar til å ta dem over Alstenfjorden til sykehuset i Sandnessjøen.
Like etter at hun var kommet om bord i båten kjente Lotte at hun måtte på do.
Det var i hvert fall det hun trodde.
– Jeg hadde ikke vært lenge inne på do før jeg skjønte hva som skjedde. Det var babyen som kom ut.
«Nå kommer han!», ropte Lotte ropte til ambulansearbeideren. I det han kom inn var babyens hode allerede ute. Ambulansearbeideren ba matrosen på båten om å hjelpe til med å få Lotte over på en båre.
To små minutter etter kom vesle Edvard til verden.
– Det var en helt absurd og stressende situasjon jeg var i. Heldigvis var vi hvert fall i ambulansebåten. Jeg tør ikke tenke på om han hadde kommet i bilen på tur til Dønna, sier Lotte Moe.
Da alt hadde roet seg kunne båten legge fra kai og kjøre til Sandnessjøen hvor jordmor møtte Lotte nede på kaia med en ambulanse. På sykehuset hjalp jordmor til med å klippe navlestrengen og få ut morkaken.
– Jordmor sa at Edvard virket litt kald og vi pakket flere pledd rundt han.

351 rakk ikke fram til fødeklinikken

I 2018 ble det i alt født 55.908 barn i Norge. Totalt 351 fødende kvinner nådde ikke fram til klinikken i 2018, viser statistikken Folkehelseinstituttet la fram i dag.
Av de 351 kvinnene som ikke rakk fram fødte 171 under transport, 153 hjemme og 27 på annet sted.
Flest transportfødsler eller uplanlagte hjemmefødsler var det i Hordaland, med 43 fødsler.
I Nordland sendes kvinner i distriktskommuner til sykehus i god tid før fødselen er i gang. Her var det «bare» 14 kvinner som ikke rakk fram til fødeklinikken i fjor.
Leder Hanne Schjelderup i Jordmorforbundet NSF er likevel bekymret.
– Vi ser at vi selekterer kvinner med høyere risiko til større fødeenheter, men samtidig er ikke en fødsel forutsigbar i alle tilfeller. Tallet er stabilt høyt.
– Det får konsekvenser at nær 140 fødesteder er lagt ned siden 1967, og at vi kun har 44 igjen. I dag er det dobbelt så mange som føder under transport som på 80-tallet, hevder hun.
Les mer om saken hos NRK