Hopp til hovedinnhold


Går av som styreleder i SNLA: – I min tid har vi brukt 1,9 milliarder kroner på forskning og utvikling

Tromsøværingen Knut Oscar Fleten har vært styreleder for Stiftelsen Norsk Luftambulanse i 12 år. Nå er det slutt, skriver Nordlys (krever innlogging).

– Det har gått fantastisk bra, vil jeg si. Og for en som er født og oppvokst i Nord-Norge er det godt å si at vi har gjort en forskjell også her, og at vi har husket at Norge er et stort land med store avstander, sier Knut Oscar Fleten.

Men nå er det slutt, og Fleten kan se tilbake på noen fine og underholdende år.

– Jeg leverer fra meg en organisasjon som aldri har vært bedre, og det er en veldig god følelse. Det har vært en utrolig spennende tid, alle jeg har jobbet med brenner for saken, i tillegg til at det er mye energi og mye vilje for å få ting gjort.

– Gjort en forskjell

Stiftelsen Norsk Luftambulanse er en ideell organisasjon, som har som formål å gi pasienter raskere og riktigere behandling utenfor sykehus. Og nettopp det føler Fleten de har gjort.

– Jeg vil si at vi har gjort en forskjell. For eksempel har vi gitt brannmenn, også på mindre steder, opplæring i førstehjelp og akutthjelp. De er ofte de første på stedet, og kan da starte behandlingen før ambulansen kommer til. Det å legge inn systematisk opplæring til brannmenn har gjort en forskjell, og dette prosjektet som i dag benevnes akutthjelperne startet i Nord-Norge i Troms på Senja. Folk føler seg tryggere, og de har opplevd at det faktisk utgjør en forskjell, beskriver Fleten.

– I min tid har vi brukt 1,9 milliarder kroner på forskning og utvikling, og det har brakt kunnskapen og evnen til å redde liv ut i ambulansetjenesten. Det er veldig mange dyktige folk der ute, som gjør en strålende jobb hver eneste dag, og med forskning og utvikling vil det bare fortsette å bli bedre.

– Samme tilbud

Alle midlene som er brukt på forskning og utvikling er støtte stiftelsen mottar fra privatpersoner og bedrifter. Fleten forteller at det har vært særs viktig for ham og stiftelsen at de som gir penger føler at pengene blir forvaltet på riktig måte.

– En del av den norske kulturen

Selv startet Fletens engasjement for frivillig arbeid og å hjelpe andre i ung alder, da han som 17-åring var med i en dramatisk leteaksjon.

– Jeg jobbet for Fjellheisen i ungdomsårene, og en dag sto politiet oppe ved Fjellheisen og holdt på med en leteaksjon etter en savnet person. Jeg og en kamerat meldte oss til tjeneste, dersom de hadde behov for det, og det hadde de. Så da gikk vi manngard sammen med politiet. Det å være del av noe større ga en god følelse, og da begynte interessen min.

Og da lyset først var tent, viste det seg å være umulig å slukke.

– Etter dette tenkte vi at vi skulle starte en frivillig redningsgruppe, noe vi gjorde, og vi ble etter hvert en av de gode aktørene for frivillig redning. Det tok stort sett alt av fritiden min i videregående-tiden, men det er en del av den norske kulturen, og for min del ble dette startskuddet.

Fleten innrømmer at de siste 12 årene har vært hektiske, med lange dager og mye jobb – men han hadde gjort det samme om igjen.

Les mer om saken hos Nordlys (krever innlogging)