Jobber for å etablere ny luftambulansebase i Innlandet i løpet av to år

Rådgiver Arild Sørensen i Stiftelsen Norsk Luftambulansen (SNLA) opplyser at det jobbes med å etablere en luftambulansebase i Innlandet allerede om to år. Han sier samtidig at det er helt unødvendig å knytte en base opp mot et nytt hovedsykehus, ifølge Østlendingen (krever innlogging).

Fra luftambulansebasen på Dombås. Illustrasjonsfoto: Live Oftedahl

I Norge er det et mål om at 90 prosent av befolkningen skal nås av legebemannet ambulanse i løpet av 45 minutter. I østre deler av Hedmark er responstiden for lang, og det har i lang tid vært jobbet med å etablere enluftambulansebase i Innlandet.

Nærmeste baser nå er på Dombås og på Lørenskog.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har sagt at det er mest hensiktsmessig å opprette en luftambulansebase i forbindelse med det nye hovedsykehuset ved Mjøsbrua, men det står ikke ferdig før i 2030.

Nylig møtte arbeidsutvalget i Innlandet fylkeskommune representanter for SNLA. Stiftelsens regionrådsgiver Arild Sørensen gjorde det da klart at Norsk Luftambulanse mener at det er unødvendig å knytte en ny base i Innlandet opp mot det planlagte hovedsykehuset.

Han gjorde det samtidig klart at det ikke er aktuelt å flytte Dombås-basen.

– Det viktigste for en base er ikke lokalisering på et sykehus, men værforhold og geografi, altså på et sted uten mye tåke, og på et sted med god infrastruktur. Det må være lett for mannskapene å komme seg dit når de går av og på vakter.

Nato-øvelsen Trident Juncture i fjor høst viste at behovet for etambulansehelikopter er stort, og at det haster med å etablere enluftambulansebase i Innlandet.

Les mer om saken hos Østlendingen

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.