Finnmarkssykehuset: Dette er den reelle responstiden for ambulanser

Finnmarkssykehuset som har presentert egne korrigerte tall for å rette det de mener er et feilaktig bilde av ambulansenes responstid i Finnmark, skriver iFinnmark (krever innlogging).

Delta Finnmark reagerte nylig på atingen kommuner i Finnmark er innenfor anbefalt responstid på 25 minutter fra varsling til ambulansebilen er fremme hos pasient. Nå ønsker Delta Finnmark en lovfestet responstid, slik som brannvesenet har.

– Det er viktig å opplyse kommunene om hvordan det står til med deres ambulanser. Når en ambulanse skal rykke ut, er det snakk om viktige minutter, sa Ola Yttre som er leder i Ambulanseforbundet i Delta.

Responstid på 23 timer

Nå tar Finnmarkssykehuset og prehospitale tjenester til motmæle. I en ny statistikk der man har korrigert for akutte oppdrag som er bestilt i forveien, eksempelvis frakt til luftambulanse, presenteres det man mener er den reelle responstiden. Fra AMK mottar meldingen til ressursen varsles, kan det gå flere timer i påvente av flytransport.

– Responstiden i Finnmark ikke er så ille som man kan bli forledet til å tro. For ingen bruker mer ambulansefly i Norge enn man gjør i Finnmark, fastslår kommunikasjonssjef Eirik Palm.

Man har blant annet også kuttet vekk oppdrag der ambulansen har ventet på redningshelikopter eller båtskyss, samt tilfeller av kolonnekjøring og nødbrøyting.

Alt dette tas altså med i den offisielle statistikken. Noe som kan gi et meget skjevt bilde av responstiden, mener klinikksjef for prehospitale tjenester Jørgen Nilsen.

– Det groveste eksempelet er en oppdragstid på 23 timer. Det gir et totalt feil bilde av den totale aktiviteten, fastslår han.

Der Delta Finnmark hevdet at responstiden i Vadsø var på 27 minutter, mener Finnmarkssykehuset at denne er på henholdsvis 15 og 18 minutter for byens to ambulanser fordelt på 293 oppdrag.

Totalt sett i fylket hevder Finnmarkssykehuset at gjennomsnittlig responstid fra varsling til ambulansen er hos pasient egentlig er 19 minutter. Gjennomsnittlig tid fra varsling til utrykning er på 7,21 minutter. Tallene gjelder for i fjor.

Kraftig forbedret

Der Deltas tall viste en gjennomsnittlig responstid i Kautokeino på 46 minutter, viser Finnmarkssykehusets korrigerte oversikt at kommunens to ambulanser på 152 oppdrag har en responstid på henholdsvis 20,4 og 23,4 minutter.

Det samme bildet finnes i Alta. Deltas tall viser en gjennomsnittlig responstid på 32 minutter, mens Finnmarkssykehuset korrigeringer viser at de tre faste ambulansene og ene reserveambulansen på 973 oppdrag har en responstid på mellom 15,6 minutter og 23,4 minutter.

Også i Tana forbedres responstiden betraktelig. Her viste Deltas tall en gjennomsnittlig responstid på 35 minutter. Ifølge Finnmarkssykehusets oversikt kan Tanas tre ambulanser skilte med en gjennomsnittlig responstid på mellom 22,8 og 25,8 minutter fordelt på 270 oppdrag.

Hammerfest har tre ambulanser og en i reserve som ifølge Delta har en gjennomsnittlig responstid på 27 minutter på sine 652 oppdrag. Finnmarkssykehusets tall viser derimot at responstiden ligger mellom 18 og 25,2 minutter i gjennomsnitt.

Dekonstruerte tall

Leder for Delta ambulanse, Ola Yttre, mener man må forholde seg til de offisielle tallene fra Helsedirektoratet fremfor å plukke tingene i småbiter slik at de passer bildet man ønsker å presentere.

Les mer om saken hos iFinnmark (krever innlogging)

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.