Vil styrke ambulansetjenesten med 300 millioner

Om KrF står fast ved sitt standpunkt om å forskriftsfeste responstider for ambulansetjenesten er det nå flertall på Stortinget. – Vi skal utfordre dem, sier partisekretær i Ap, Kjersti Stenseng til Folkebladet (krever innlogging).

Partisekretæren og ordførerkandidatene Ingrid Helene Frantzen (Ap) i Salangen og Hege Hege B. Rollmoen (Ap) fra Lavangen møtte ansatte ved ambulansestasjonen på Sjøvegan torsdag.

Budskapet var mer penger til akuttmedisin og å forskriftsfeste responstidene til ambulansetjenesten.

Men det var ikke Ap som var først ute med dette forslaget.

Ap endret standpunkt

I november 2018 fremmet Sandra Borch (Sp) et forslag om å lovfeste responstider for ambulansetjenesten i Stortinget. Hun fikk da med seg SV og KrF, men ikke Ap. Da også regjeringspartiene gikk imot ble forslaget nedstemt.

Stortingspolitiker Martin Henriksen (Ap) begrunnet den gangen med at de ville ha en stortingsmelding på akuttmedisin.

Men nå har Ap snudd i saken. Partisekretær Kjersti Stenseng begrunner endringen i standpunktet med at helseminister Bent Høye (H) har avvist forslaget om å utrede en egen stortingsmelding.

–Dette er vi uenig i. Og da blir utryggheten så stor at vi mener vi må forskriftsfeste responstid. Det har vi et ferskt landsmøtevedtak på, sier Stenseng.

– Dere stemte imot å forskriftsfeste i november?

– Ja, det var nettopp fordi vi mente en helhetlig gjennomgang var viktig. Men når regjeringen ikke vil det mener vi situasjonen er alvorlig. Dette betyr at det er flertall på Stortinget om KrF fortsatt er enig i å forskriftsfeste. Vi vil utfordre KrF på dette, vi vet ikke hvor de står i denne saken etter de kom inn i regjeringen, sier hun.

Vært en salderingspost

– Vi deler bekymringen som er i ambulansetjenesten. Vi har sett over ganske lang tid nå at tjenester som ambulansetjenesten har vært en salderingspost fra regjeringen. Det er kutt i økonomien som er grunnen til at ere ambulanser er vurdert nedlagt. Vi har foreslått 300 millioner mer til akuttmedisin i statsbudsjettet. I utgangspunktet var ikke å forskriftsfeste responstid det aller viktigste for oss, det viktigste var å bevilge mer penger til akuttmedisin for å gi folk trygghet for at den tjenesten er der, sier hun.

– Det alvorlige her og det som det til syvende og sist handler om er at ressursene ikke er der til akuttmedisin. Derfor er jeg opptatt av å ansvarliggjøre regjeringen på dette, det er et politisk ansvar å sørge for at en slipper å redusere tilbudene. Hadde de 300 millionene vi foreslo til akuttmedisin vært på plass hadde det ikke vært nødvendig med nedleggelser, sier Stenseng.

Les mer om saken hos Folkebladet (krever innlogging)

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.