Hopp til hovedinnhold


Norskutviklet evakuerings-kuvøse trygger ebola-innsatsen i Øst-Kongo

Nær 1000 mennesker er bekreftet omkommet av ebola-epidemien i DR Kongo. – For hjelpearbeidere representerer EpiShuttle en trygg vei hjem, sier paramedic Andreas Gustavsen til Bistandsaktuelt.

Ebolautbruddet i det østlige DR Kongo pågår i et område preget av konflikt, der flere opprørsgrupper opererer. Den uoversiktelige situasjonen – der blant annet Leger uten grenser måtte trekke seg ut – gjør hjelpearbeidet svært krevende.
– Det er nå opp mot 70 prosent dødelighet blant smittede, langt høyere enn vi så i Vest-Afrika i 2014, forteller paramedic og anestesisykepleier Andreas Gustavsen.
Han kom hjem fra Øst-Kongo denne uka, etter å ha bidratt til å lære opp helsepersonell i bruk av kuvøsen EpiShuttle. Da ebolaepidemien rammet deler av Vest-Afrika i 2014, var Gustavsen sendt av Røde Kors for å bistå. Han forklarer at dødeligheten blant smittede den gang var ned mot 40 prosent.
– Dødstallene i DR Kongo er så høye fordi så mange ikke klarer eller vil oppsøke helsehjelp. Men for de som kommer til et sykehus er tallene mye lavere og det forteller hvor viktig det er å få på plass helsesystemer som fungerer. Helsehjelp for ebolasmittede handler om liv eller død, sier Gustavsen.

– En trygg vei hjem

Sammen med to kollegaer fra Oslo Universitetssykehus har han vært i byen Beni nordøst i landet for å undervise helsepersonell i bruk av EpiShuttle. Han sier at det står to slike kuvøser i Øst-Kongo nå, men at ingen av dem har vært brukt.
– Heldigvis, men nok personell er nå lært opp til å bruke dem dersom det skulle bli behov for evakuering av hjelpearbeidere.
Gustavsen sier dét er viktig, og forteller at evakuerings-båren ble utviklet etter at en norsk ebola-smittet hjelpearbeider måtta haste-fraktes fra Sierra Leone høsten 2014. Da satte ansatte ved Ullevål sykehus seg ned for å utvikle et produkt for at man trygt kan frakte smittede og samtidig kunne behandle underveis.
Les mer om saken hos Bistandsaktuelt