Russen Andreas (19) var først fremme etter den dramatiske ulykken – der gjorde han noe som ble helt avgjørende

En mann i 30-årene fra Romerike ligger alvorlig skadet på Ullevål sykehus etter denne dramatiske ulykken. Russen Andreas Haukås (19) var førstemann på stedet og fikk den bevisstløse mannen ut av ulykkesbilen, skriver Smaalenenes Avis (krever innlogging).

Ulykkesgransker og paramedic Trond Boye Hansen i aksjon. Foto: Live Oftedahl

Nå høster 19-åringen og resten av russebilen ros fra politiet og ulykkesforsker, for måten de opptrådte på i de dramatiske minuttene etter ulykken.

– Ulykken skjedde like foran oss. Jeg satt bak i russebilen og løp ut og frem til bilen hans med en gang vi stanset, forteller 19-åringen fra Nannestad til Romerikes Blad.

– Var redd det skulle ta fyr

Han og resten av russebilen var på vei mot Jessheim da de kom over bilen som hadde kappet en lyktestolpe tvers av og endte ferden på taket natt til søndag.

– Jeg rev opp døra og så at han hang opp ned i sikkerhetsbeltet. Da krøp jeg inn og fikk skrudd av tenninga, men det var en lukt av gass, bensin eller noe lignende som gjorde at jeg var redd det skulle ta fyr i bilen.

19-åringen og en annen mann som hadde vært vitne til ulykken tok derfor beslutningen: Den skadde mannen måtte ut.

– Selv om vi løsnet han fra beltet så satt bena fast mellom rattet og dashbordet. Jeg måtte derfor dytte han inn i bilen igjen for å få ham ut.

Da Haukås fikk mannen ut la de ham i stabilt sideleie og 19-åringen forsøkte å høre etter om han pustet.

– Jeg forsøkte hele tiden å få kontakt, men han var bevisstløs.

– Helt etter læreboka

En av landets aller fremste eksperter på førstehjelp, ulykkesgransker, forsker og paramedic ved Ullevål sykehus, Trond Boye Hansen forteller at Haukås og de andre som kom først til ulykkesstedet handlet helt rett.

– Dette er helt fantastisk og helt etter læreboka, skryter Hansen før han utdyper:

– Jeg har sett bildene av bilen og siden pasienten sitter opp ned vil det være tvilsomt at han har frie luftveier. Lukter det i tillegg bensin eller røk og det er fare for brann så skal personene ut, sier han.

Hansen forteller at mange har hengt seg opp i at man ikke skal røre personene som har vært utsatt for en ulykke, av frykt for at nakke eller rygg kan være skadet.

– I dette tilfellet så er personen bevisstløs og da trenger du ikke tenke på nakke og rygg. Da handler alt om frie luftveier. Er derimot vedkommende våken og du får kontakt så kan du spørre om de har smerter før du eventuelt tar de ut av kjøretøyet.

Les det hele her (krever innlogging)

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.