– Noen pasienter bør ikke intuberes før de kommer på sykehus

Anestesilege Espen Fevang har forsket på behovet for å hjelpe pasienter med å puste før de kommer til sykehuset. Han tror legene bør være strengere når de vurderer hvilke pasienter som skal intuberes, skriver Dagens Medisin

Illustrasjonsfoto: Thinkstock

Pasienter som ikke får puste på vei til sykehuset, risikerer å få komplikasjoner eller forverring av situasjonen før de når hjelpen på sykehuset. Derfor har det vært vanlig at anestesileger som rykker ut på redningsoppdrag, sikrer frie luftveier før pasienten kommer til sykehuset.

– Tidligere har vi tenkt at det er bra for et flertall av de hardt skadde pasientene å bli intubert, men det er nå mye som tyder på at det kan være negativt for visse pasienter, sier forsker og overlege i anestesi Espen Fevang.

– Da er det viktig å vite hvilke pasientgrupper som har nytte av intubering og hvordan det er best å gjøre det.

– Må se nærmere på gruppen det går dårlig med

Forskeren jobber til daglig som overlege i anestesi ved Stavanger universitetssjukehus, med vakter i redningshelikopter og luftambulanse. Han disputerte nylig ved Universitetet i Stavanger med avhandlingen «Complex interventions need complex interpretations: Evidence-based focus on prehospital endotracheal intubation» som er finansiert av stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Som en del av doktorgradarbeidet, har Fevang gjennomgått forskningslitteraturen på intubering.

Grovt sett kan pasientene deles inn i tre grupper, ifølge Fevang: Pasienter som har fordel av intubering, pasienter hvor intubering ikke har betydning for det totale utfallet og pasienter hvor intubering gir et negativt utfall.

– Jeg mener vi bør se nærmere på gruppen som det går dårligere med hvis de blir intubert, sier han.

Les hele saken her

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.