Vil ikke gi tilgang til ekspertene

Justis- og beredskapsdepartementet vil ikke gi mediene mulighet for å snakke direkte med fagmenneskene som har ansvaret for å innfase Norges nye redningshelikopter AW-101, skriver Kjetil Nordmark i en kronikk i AldriMer.

Mens det er Luftforsvaret som drifter redningshelikoptrene, er det Justis- og beredskapsdepartementet som er eier og oppdragsgiver. Etter flere forsinkelser og stadig hardere kritikk på beredskapsområdet, har regjeringen ytterligere skjerpet kontrollen med hvem som får lov til å uttale seg til mediene.

Aldrimer.no skriver tirsdag at planen er at det første AW-101 redningshelikopteret skal være operativt i desember i år, med testflyvinger planlagt ved Haukeland universitetssykehus i Bergen i mai. Men av frykt for kritikk for nye forsinkelser, vil departementet ikke åpent bekrefte ambisjonen om operativ drift fra desember.

Les mer: Håper på operativ drift fra desember

Forsinket prestisjeprosjekt

Anskaffelsen av 16 nye AW-101 redningshelikoptre er anslått å skulle koste 6,25 milliarder kroner. Forventningene til de nye helikoptrene er enorme.

Les mer: AW-101: Ny tidsalder for redningstjenesten

Allerede i 2002 konkluderte Stortinget med at de «svært gamle» Sea King-helikoptrene måtte byttes ut så fort som mulig. 17 år senere venter vi fortsatt på at de nye helikoptrene skal bli operative. Prosjektet fremstår derfor som politisk sensitivt.

Flere medier, inkludert Aldrimer.no, har bedt om å få snakke direkte med ekspertene i det såkalte NAWSARH-prosjektet, som arbeider med innfasingen av de nye helikoptrene fra Leonardo Helicopters. Men det er hverken Forsvaret eller Justis- og beredskapsdepartementet interessert i å medvirke til.

Bare skriftlige svar

«Ndg (når det gjelder, red.anm) ønsket om intervju er svaret at departementet ønsker å besvare spørsmål knyttet til helikopteranskaffelsen skriftlig. Det er JD (Justisdepartementet, red.anm) som er eier av redningshelikoptertjenesten og som har ansvaret for arbeidet med anskaffelsen av nye redningshelikoptre. NAWSARH-prosjektet er en del av JD», skriver senior kommunikasjonsrådgiver Andreas Bondevik i Justis- og beredskapsdepartementet i en e-post til AldriMer.no.

Les hele kronikken her

 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.