Sverige: Grove angrep på blåyspersonell kan gi livstid

Regjeringen vil skjerpe straffen for angrep på blålyspersonell. Grove brudd skal kunne gi helt opp til livstids fengselsstraff. – Den som har som oppgave å hjelpe andre og redde liv skal kunne gjøre jobben uten å bli forstyrret, sier Morgan Johansson, justisminister (S), ifølge Aftonbladet.

Se også pressemeldingen fra Regjeringskanseliet: Angrepp mot blåljusverksamhet ska bekämpas

Statsminister Stefan Löfven, innenriksminister Mikael Damberg (S), justis- og migrasjonsminister Morgan Johansson (S) og rikspolitissjef Anders Thornberg besøkte fredag politiutdanningen ved Södertörns högskola.

De traff politistudenter og holdt også en felles pressekonferanse om satsinger for å øke tryggheten.

Skal kraftsamle

Stefan Löfven slo fast at det er viktig at hele samfunnet kraftsamler mot kriminalitet og årsaker til kriminalitet. Politiet skal få hjelp av såvel stat, kommuner og sivilsamfunnet som kirker og idrettsforeninger, var budskapet.

Men han mente også at det er av stor betydning å se til at de som jobber med å hjelpe og beskytte selv skal være trygge, som politi, brannmenn og ambulansepersonell.

Regjeringen vil derfor skjerpe straffen og innføre en ny lovbruddskategori, blålyssabotasje, for brudd som går på å forstyrre deres virksomheter. Den som står i veien, kaster stein eller på annet vis forstyrrer den som arbeider, skal i normaltilfeller få fengsel opptil fire år.

For brudd som vurderes å være av grov karakter skal straffen kunne gå helt opp til 18 år eller livstid, men minimum to års fengsel.

Morgan Johansson poengterte  at det er viktig å være tydelig overfor brudd mot blålyspersonell.

– Samfunnet må se strengt på denne type kriminalitet, sa han.

– En utrykning som forsinkes kan få katastrofale følger.

Skjerpet straff for «blålyssabotasje» foreslås å begynne gjelde fra januar 2020.

Les mer om saken hos Aftonbladet

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.