Hopp til hovedinnhold


– Oppgradering av 110-sentralene kan bli pengesluk for kommunene

Brannvesenet Midt sliter fortsatt med dekning i enkeltkommuner og frykter kostandene ved oppgradering av nødnettet, melder Trønder-Avisa (krever innlogging).
For to år siden roptebrannsjef Håvard Bye i Brannvesenet Midt et høyt varsko - etter langvarige problemer med dekningen i Osen, Inderøy og delvis Namsos - etter at det nasjonalenødnettet ble rullet ut i 2015.
Det gikk så langt at Brannvesenet Midt holdt tilbake penger, og nektet å betale for tjenestene de fikk fra DSB - som er det ansvarlige organet for nødnettsprosjektet.
Høsten 2018 ble det kontakt mellom DSB og Brannvesenet Midt IKS . Det ble pånytt utført målinger og oversendelse av signalstyrke på de to brannstasjonene.
I kontrakten med nødnett er man lovet god dekning i og rundt brannstasjonene. Det er det fortsatt ikke på de to stedene. I etterkant av dialogen, ble det konkludert med at Brannvesenet Midt IKS skulle betale halv pris på abonnementsavgift for Inderøy og Osen.
- Vi var tydelig på at selv om man gikk med på en prisreduksjon for Osen og Inderøy, aksepterterer vi på ingen måte at dekningen er for dårlig, sier brannsjef Håvard Bye og leder Tone Våg i representantskapet for Brannvesenet Midt i en uttalelse.

Millionekostnader i oppgradering

I etterkant ble Brannvesenet Midt IKS pånytt kontaktet av Motorola som er en leverandør til DSB i nødnett.
De ønsket å gjøre nye målinger i de to kommunene. Resultatet ble en anbefaling om å montere forsterkere på begge steder. Dette skulle Motorola meddele DSB.
Brannvesenet Midt er også kjent med de behov 110-sentralene har for utskiftninger av programvare.
Dette er også kostnader som kommunene til slutt må ta.
- Det kan bli snakk om flere millioner kroner per sentral. Det opplyses at det jobbes med saken, som uansett må være gjennomført før 2020 da dagens utstyr og lisenser avvikles, sier Bye og Våg.

Ikke penger til drift

Fra DSB er brannvesenet informert om de utfordringer man nasjonalt har på dekning og at stortinget ikke har bevilget midler til fortsatt forsterkning og utbedring.
- Justisdepartementet holder fast på at drift av nødnett, skal være brukerfinansiert. Det betyr at det er svært begrensende midler til å utbedre nettet der man har problemer med dekning. Og det gjelder mange steder i Norge, sier Håvard Bye og Tone Våg.
Les mer om saken hos Trønder-Avisa (krever innlogging)