Hopp til hovedinnhold


Odd Arne (49) var så syk at de kjørte ambulansen rett på flyet: – Ganske ekstraordinært

TROMSØ-OSLO: 49-åringen ble dermed trillet inn i en spesialbygd intensivambulanse fra Oslo universitetssykehus med ECMO-maskinen koblet på, og kjørt til flyplassen. Ambulansen kjørte rett inn i et Hercules-fly som sto klar i en hangar, skriver Avisa Nordland (krever innlogging).

Les også: Da situasjonen var kritisk ble ambulansen med pasient fraktet i Hercules-fly

For ganske nøyaktig tre måneder siden følte Odd Arne Hansen seg dårlig. Han ble influensasyk, med påfølgende høy puls. Noen uker senere fikk Hansen også hevelser i begge anklene.

Bodøværingen valgte da å oppsøke legevakten, der han fikk målt hjerteaktiviteten ved en såkalt EKG-undersøkelse. Etter undersøkelsen forsto legene at ikke alt var som det skulle med hjertet til 49-åringen.

– Jeg husker at jeg følte meg dårlig allerede før jul, og jeg skulle nok ha kontaktet legen lenge før. Jeg hadde stadig høy puls og da jeg merket hevelsen i beina skjønte jeg at noe skurret, og jeg valgte å dra rett til legevakten, forteller Hansen.

Spesialister fra Tromsø

Bodøværingen, som har nesten ti års fartstid i DNB i Bodø, ble sendt videre fra legevakten og til Nordlandssykehuset. Her ble han elektrokonvertert, en metode der legene bruker elektrisk strøm for å behandle hjerterytmeforstyrrelser, og skulle tilsynelatende bli bra igjen.

De siste dagene i januar tok helsetilstanden en dramatisk vending for 49-åringen. Hansen dro tilbake på sykehuset der han nok en gang ble elektrokonvertert. Denne gangen tålte ikke kroppen strømsjokket, og Hansens hjerte stoppet opp.

– Jeg har blitt fortalt at jeg var borte i fire minutter, før de fikk hjertet tilbake i rytme igjen, sier han.

Odd Arne Hansen husker lite i dagene etter 31. januar. Klokka 15.00 samme dag kommer det et ECMO-team fra UNN i Tromsø for å bistå sykehuset. ECMO er en mini-hjertemaskin som kan erstatte funksjonen til hjertet når pasienten har en livstruende svikt i organet. Maskinen blir koblet inn via lysken, mens pasienten naturligvis er i koma.

Måtte fraktes videre

Med ECMO-maskinen koblet på kroppen blir Odd Arne Hansen fraktet medluftambulansens helikopter til Tromsø. Her ligger han i koma i fem døgn.

– Maskinen var koblet på hele tiden. Jeg var naturligvis ikke til stede, men har hørt og lest mye i rapporter i ettertid. Til tross for at jeg ikke visste noe da jeg var i Tromsø, fikk familie, venner og kolleger løpende oppdateringer fra UNN, forklarer Hansen.

Jo flere dager som går, jo mer livstruende blir tilstanden til 49-åringen. Den femte dagen bestemmer sykehuset i Tromsø seg for noe helt spesielt. De kontakter Forsvaret, som får fraktet et Hercules-fly til Langnes flyplass.

– I rapporten står det at UNN vurderte det slikt at jeg var nødt til å bli fraktet til Rikshospitalet i Oslo, i tilfelle jeg trengte å foreta en hjertetransplantasjon, forklarer Hansen.

– Når noe sånt oppstår, vet man lite om hva som faktisk blir utslaget. UNN ønsket ikke å ta noen sjanser, legger han til.

Helten Hercules

49-åringen ble dermed trillet inn i en spesialbygd ambulanse, fortsatt med ECMO-maskinen koblet på, og kjørt til flyplassen. Videre kjørteambulansen rett inn i et Hercules-fly som sto klar i en hangar.

Her var en rekke mennesker allerede klare til å ta imot bilen, før det enorme fartøyet satt kursen sørover.

– Jeg synes det er utrolig flott at Forsvaret og helsesektoren i Norge samarbeider på denne måten. En ambulansearbeider jeg snakket med i ettertid, hadde ikke hørt om at det var mulig å kjøre en ambulanse inn i et Hercules-fly, så det var nok ganske ekstraordinært, forteller Hansen.

Kritiske situasjoner

Fartøysjef Roger fløy Hercules-flyet som Odd Arne Hansen ble fraktet med. Det er ikke ofte, men heller ikke første gang at de får denne typen oppdrag.

– I løpet av mine 14 år i yrket har jeg vært med på fire-fem slike oppdrag. Det pleier å gå litt tid mellom hver gang det skjer, og nå var det en stund siden sist. For oss er det ikke unormalt at vi bistår med å frakte enambulanse i Hercules-flyet, men det er alltid like fint å hjelpe til med å støtte oppunder sivilsamfunnet, og å sørge for at folk overlever i kritiske situasjoner.

Skryter av helse

Fartøysjefen ønsker ikke å stille med fullt navn i saken da skvadronen han jobber i har en bred oppdragsportefølje med oppdrag både innlands og utenlands. Han og de andre i skvadronen som bisto på oppdraget føler at samarbeidet mellom dem og helsepersonellet fungerte svært godt.

– Vi fløy fra Oslo til Tromsø for dette oppdraget, og et slikt oppdrag pleier å trumfe alt annet. Vi blir prioritert i luftrommet på slike oppdrag, noe som gjør at vi kan komme oss raskt fra A til B og forhåpentligvis unngå komplikasjoner på pasienten i lufta. På UNN var de godt preppet så vi kom oss raskt av gårde til Rikshospitalet.

– Mektig imponert

Hansen var innlagt på Rikshospitalet i 12 dager, og etter en uke våknet han opp fra koma. Han unngikk å bytte ut hjertet og lever nå et forholdsvis normalt liv. 49-åringen er sykemeldt fram til påske og har jevnlige undersøkelser på Nordlandssykehuset, samt oppfølging av fysioterapeut.

Hovedpersonen er glad for alt gikk fint til slutt, og retter en stor takk til alle som var i sving for å bistå.

Les mer om saken hos Avisa Nordland (krever innlogging)