Hopp til hovedinnhold


Responstiden må ned

Ambulansene må komme seg raskere ut i landet enn de gjør i dag. Ansvaret kan ikke legges på brannvesenet, skriver Nationen i en lederartikkel.

Dersom du behøver ambulanse, skal responstiden være 12 minutter i tettbygde strøk, og 25 minutter i grisgrendte strøk. Slik er de veiledende kravene fra helsemyndighetene til ambulansetjenesten. 9 av 10 utrykninger bør klare responstiden, er kravet.
I fjor meldte NRK at de fleste kommunene her i landet ikke klarer disse kravene. Og det er i distriktene at avvikene er størst. To av tre utrykninger i byen gikk ut over anbefalt responstid. I grisgrendte strøk nådde fire av fem utrykninger ikke fristen.
Fagforbundet reagerer på vegne av sine medlemmer på at ambulansetjenesten ikke skaper den trygghet befolkningen har krav på. Utviklingen i det samlede akuttmedisinske tilbudet går i feil retning – særlig i distriktene.
Tallene fra helsenorge.no viser store variasjoner også i utkantfylkene: Mens Møre og Romsdal klarer å levere relativt rask ambulanse til sine grisgrendte beboere, ligger Rogaland i den tregeste enden av utrykningsskalaen i distriktene.
Et sentralisert helsevesen øker presset på brannvesenet. Kongsberg brann- og redningstjeneste rykket ut 23 prosent flere ganger i fjor enn i 2017, melder Laagendalsposten. Flere akutte helseoppdrag forklarer økningen, ifølge brannsjef Erik Rognli.
– Vi ønsker ikke en utvikling der beredskapen hos ambulanse og politi stagnerer fordi brannvesenet likevel er der, sier Rognli. Vi mener det er verd å lytte til brannsjefen, som vet hvordan praktisk akuttberedskap hele tiden må veies mot eget budsjett.
Du kan lese hele saken hos Nationen