Ny 22. juli-forskning: Derfor mobiliserte ikke politiet raskere

Forsker Helge Renå mener det er tre faktorer som førte til at politiet ikke mobiliserte raskere under hendelsene 22. juli, skriver Politiforum.

Regjeringskvartalet og høyblokka minutter etter eksplosjonen 22. juli. Foto: Kyrre Lien / VG

Les også i Aftenposten om doktorgraden: Minuttene som forsvant – derfor kom politiet for sent fram til Utøya. Aftenposten redegjør for de små hendelsene i forløpet som fører til manglende felles situasjonsforståelse og forsinkelser på en helt ny måte, gjennom doktorgraden til Renå.

Hvorfor mobiliserte ikke politiet større styrker raskere, den 22. juli 2011? Dette spørsmålet var på alles lepper etter terrorhandlingene på Utøya og i regjeringskvartalet.

Utøya 21. juli 2011. Foto: REUTERS/Lasse Tur

Forsker Helge Renå ved Universitetet i Bergen bestemte seg for å se på spørsmålet med lupe, og i sin nye doktorgrad gir han et svar. 

Ifølge Renå er det korte svaret på spørsmålet, at det var tre faktorer som førte til at mobiliseringen ikke skjedde raskere.

Det ene var at de berørte politidistriktene ikke ga klare signaler om at de trengte bistand. Det andre var at POD ikke ga en felles ordre til politidistriktene om mobilisering, og det tredje var at de andre politidistriktene derfor ble usikre på hva de skulle gjøre.

– Rett etter at bomben smalt i Oslo trodde Oslopolitiet at POD kom til å ta seg av mobiliseringen, og de andre politidistriktene satt og ventet på at enten Oslopolitiet eller POD skulle be om bistand. Men POD hadde nok med seg selv og manglet også oversikt den første tiden, sier Helge Renå. 

– I tillegg til dette manglet politiet et system for å trykke på den store knappen. Det var ikke noen stor knapp å trykke på, legger han til.

Resultatet ble varierende respons. Noen politidistrikt mobiliserte, andre ikke.

Les hele artikkelen hos Politiforum

Du kan lese mer om Renå sin disputas fredag 29.mars 2019 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen her

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.